Soud s Rathem po šesti letech míří k dalšímu rozhodnutí, verdikt padne ve středu

Události: Soud s Rathem se po šesti letech blíží do finále, ve středu padne verdikt (zdroj: ČT24)

Nejvyšší soud minulý týden zamítl poslední pokus Davida Ratha o přesun jeho případu k jinému soudu. To znamená, že ve středu padne u Krajského soudu v Praze prvoinstanční verdikt. Půjde o druhý rozsudek první instance v této kauze. Ta začala před šesti lety zadržením exhejtmana s krabicí od vína, v níž detektivové objevili sedm milionů korun.

První verdikt 8,5 roku ve vězení si David Rath vyslechnout nepřišel. Tehdy ho komentoval ze své ordinace v Hostivici. Tentokrát se do soudní síně chystá. „Zatím si myslím, že bych tam chtěl přijít, ale ten rozsudek je mi znám, já ho mám k dispozici,“ říká nyní Rath s tím, že očekává stejný verdikt jako minule. Ještě na poslední chvíli se ale snažil dostat případ k jinému soudu.

„Nejvyšší soud rozhodl o návrhu na odnětí a přikázání věci tak, že věc se Krajskému soudu v Praze neodnímá,“ uvedla mluvčí krajského soudu Jitka Vlnová. Rath totiž tvrdil, že ho Krajský soud v Praze poškodil, když neuhlídal jeho osobní údaje. Vadilo mu, že část novinářů vyfotila přední strany spisu například s adresami některých obžalovaných. Rath usiloval o přesun na Moravu nebo rovnou mimo Česko.

„Namítal jsem, že by pro objektivitu bylo dobře, aby to posoudil někdo mimo Českou republiku. Tím se samozřejmě vůbec nezabývali. Ani jim nestálo za to, dát to jinému soudu,“ uvedl k rozhodnutí Nejvyššího soudu Rath.

Nejvyšší soud zatím nechtěl verdikt komentovat – čeká totiž, až bude mít potvrzené, že rozhodnutí obdrželi účastníci řízení.

Případ Davida Ratha řeší policie a posléze soudy už více než šest let. Přestože detektivové uzavřeli vyšetřování případu zhruba po necelém roce, před soudy se už kauza projednává necelých pět let.

Kvůli obstrukcím na straně obhajoby dokonce soud projednávání kauzy rozdělil do dvou částí. Případ se však také zadrhl i u odvolacího soudu – ten totiž na podzim 2016 rozhodl, že odposlechy jsou neplatné. Nahrávky rozhovorů mezi jednotlivými aktéry přitom jsou pro policii zásadním důkazem. Odposlechli také poslední debatu Ratha s manželi Kottovými a vzápětí tehdejšího hejtmana chytili, jak z domku v Rudné u Prahy odchází s krabicí od vína plnou peněz.

„Co je tady, tady v té tašce?“ ptala se policistka Ratha na policejní nahrávce z května 2012. „Mám za to, že tam je víno. Kolegyně mi řekla, že tam dala víno…,“ tvrdil tehdy Rath. „Víno to nebude,“ zazněl na nahrávce hlas policisty, který mezitím krabici od vína otevřel.

Nejvyšší soud nakonec odposlechy vrátil do hry. Projednání případu se však opět zdrželo – od prvního rozsudku v údajně korupční kauze uplynuly už tři roky.

Sám Rath se často pouštěl do konfliktu se soudcem Robertem Pacovským. A výhrady měl i k žalobci Petru Jirátovi. Ten mu v novém procesu navrhl 8–9 let vězení a propadnutí majetku.

„Obžalovaní mají pořád stejné postavení. Nic se nezlepšilo, nic se nezhoršilo. Tečka, konec,“ prohlásil Jirát. Dodal také, že rozhodnutí vrchního soudu bylo „naprosto jednoznačně nezákonné“. Zdůraznil, že ani vrchní soud neměl pochybnosti o vině obžalovaných a s námitkami proti použití odposlechů se justice vypořádala i v minulosti.