Rath počítá s odsouzením. Kauzu označil za divadlo pro veřejnost

Obžalovaným v kauze Davida Ratha nedovolil soudce dlouze řečnit (zdroj: ČT24)

Krajský soud v Praze se po čtyřech měsících vrátil ke korupční kauze kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Obžalovaní dostali možnost se znovu vyjádřit a případně doplnit výpovědi. Důkazy soud opakovat nebude. V úterý vypovídali manažeři Jindřich Řehák a Tomáš Mladý. Soud bude pokračovat ve středu, kdy vystoupí Rath. České televizi řekl, že rozsudek má vady, na které chce upozornit.

Rath stále trvá na tom, že je nevinný. Novinářům před začátkem jednání řekl, že ale počítá s odsouzením: „Neočekávám nic, jenom že se tady v podstatě odehraje takové divadlo pro veřejnost, aby se neřeklo. Rozhodnuto už je.“

Soud má v plánu šestnáct jednacích dní, dvanáct dní v březnu a čtyři dny v dubnu. Poslední jednací den je naplánovaný na 13. dubna. Státní zástupce Petr Jirát doufá, že pravomocný rozsudek letos padne.

Soud už důkazy opakovat nebude, obžalovaní ale mohou doplnit své výpovědi, což někteří včetně Ratha plánují. Podle bývalého hejtmana obsahuje původní rozsudek řadu nepravd. „To bude velká část sdělení. Upozornit na pasáže v rozsudku, které jsou v rozporu s důkazy,“ naznačil Rath, o čem bude před soudem mluvit.

Řehák: Byl jsem odsouzen na základě nezákonných odposlechů

Kromě Ratha k soudu přišla také Lucia Novanská, jejíž firma organizovala některé zakázky. Na lavici obžalovaných usedli také manažeři Jindřich Řehák a Tomáš Mladý. Jednatel firmy Hospimed Řehák, kterého soud nepravomocně odsoudil na 5,5 roku, opět odmítl obžalobu. Tvrdí, že byl odsouzen na základě nezákonných odposlechů. Zprávou auditora chce také dokázat, že z účtů nevybíral peníze na úplatek ve výši 12 milionů korun. 

Exmanažer Konstruktivy Branko Mladý zase odmítl, že by připravoval rozpočet na opravu zámku v Buštěhradu. Tvrdí, že nebyl rozpočtářem zakázek, ale staral se například o zákazníky. Podle obžaloby ale chtěl manipulováním se stavebními zakázkami získat zhruba 11 milionů korun. Kromě zámku podle obžaloby manipuloval také s tendrem na opravu gymnázia v Hostivici. Ve zrušeném rozsudku soud Mladému vyměřil pět let ve vězení.

Jednání soudu bylo loni v říjnu přerušeno kvůli stížnosti Ratha a dalších obžalovaných na podjatost soudce Roberta Pacovského a jeho trestního senátu. Rath například tvrdil, že Pacovský o jeho případu nemůže rozhodovat nestranně. Čelí podle něj politickému tlaku, aby ho znovu odsoudil.

Vrchní soud v Praze ovšem námitky odmítl. „Vrchní soud konečně Rathovi řekl to, co říkám stále, že dělá obstrukce a je drzý na senát,“ ohodnotil rozhodnutí žalobce Jirát.  Rath ale dál trvá na tom, že je soudce podjatý.   

Pacovského senát v červenci 2015 Rathovi uložil trest 8,5 roku vězení za přijímání úplatků v souvislosti s manipulováním veřejných zakázek ve středních Čechách. Verdikt o rok později v neveřejném zasedání zrušil odvolací vrchní soud kvůli použitým odposlechům a věc vrátil k novému projednání. Loni se případ dostal k Nejvyššímu soudu, který naopak rozhodl o tom, že odposlechy lze použít jako důkaz.

V korupční kauze je 11 obžalovaných, policie je pozatýkala v květnu 2012. Zbylými stíhanými jsou stavební manažeři a jednatelé zdravotnických společností. Soudy se kauzou zabývají od roku 2013.

Za hlavní organizátory obžaloba považuje Kateřinu Kottovou a Petra Kotta, kteří podle spisu přizpůsobovali veřejné zakázky za Rathova vědomí i aktivní podpory „velkým hráčům“, kdy jednoho ze soutěžitelů za úplatek zvýhodnili, zatímco ostatní mu záměrně dělali „křoví“. Ve zrušeném rozsudku jim za to soud vyměřil 7,5 roku vězení. Stavební zakázky se týkaly opravy budov a modernizace nemocnic ve Středočeském kraji či opravy zámku v Buštěhradu.