Soud rozhodl o propuštění Ratha z vězení. Na svobodu zatím nepůjde, verdikt není pravomocný

Městský soud v Brně se v úterý na veřejném zasedání zabýval žádostí o podmíněné propuštění někdejšího středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha a vyhověl jí. Rath má za sebou polovinu ze sedmiletého trestu za korupci. U soudu uvedl, že se poučil a že tři a půl roku vězení byla dostačující zkušenost. Státní zástupkyně Adriana Valcová navrhla žádost o podmíněné propuštění Ratha ze tří důvodů zamítnout, kromě jiného nezaplatil celý peněžitý trest. Proti usnesení soudu podala stížnost a rozhodnutí není pravomocné. Exhejtman proto na svobodu zatím nepůjde.

Předseda senátu Josef Tatíček v odůvodnění mimo jiné uvedl, že hodnocení Ratha z věznic bylo velice kladné, bezvadné. Pro nápravu Rath podle něj ve vězení udělal maximum. „Dostal pět pochval, s tím jsem se ještě snad nesetkal,“ uvedl Tatíček. Sebereflexi podle něj Rath udělal dostatečnou.

Opačný názor však měla státní zástupkyně, právě sebereflexe podle ní u Ratha nenastala v takové míře, aby si uvědomil, co spáchal a jakým způsobem to mělo vliv na nahlížení na politiky. Připomněla, že nezaplatil celý peněžitý trest. Podle ní by také bylo podmíněné propuštění Ratha předčasné, protože mu byl trest v související kauze nepravomocně o rok zvýšen.

Rath u soudu uvedl, že čím později se dostane ven, tím horší bude jeho pozice při splácení peněžitého trestu. Podle něj se mu státní zastupitelství tímto mstí. Uvedl, že splnil podmínky polepšení, které mu potvrdily dvě věznice.

„Tři a půl roku stačilo,“ řekl u soudu Rath

Návrhem se zabýval brněnský soud, protože někdejší výrazný politik ČSSD si trest odpykává ve věznici v Brně-Bohunicích. Veřejné zasedání provázel značný zájem novinářů, do jednací síně ale mohlo jen deset lidí. Někteří tak museli zůstat na chodbě.

„Mám za sebou polovinu trestu, tři a půl roku, subjektivně mám za to, že mi to dostačujícím způsobem stačilo, abych si uvědomil, že je třeba žít řádným způsobem. Byla to dostačující zkušenost, abych něco podobného v příštího letech a do konce života neudělal,“ uvedl Rath. Podle něj šlo v jeho případě o souběh mnoha okolností.

„Lituji toho, chyb jsem si vědom, byl jich celý řetěz. Vyvodil jsem z toho poznatek pro možné příští, kdy nechci, aby možné příští v této oblasti vůbec nastalo,“ uvedl Rath.

Za Ratha se chce zaručit Svaz pacientů ČR

Žádost o propuštění nepodal Rathův advokát, ale organizace Svaz pacientů České republiky, jako svědek předstoupil prezident organizace Luboš Olejár. Rath svazu poděkoval a dodal, že se bude snažit, aby ji nezklamal.

Organizace chce za Ratha, který je lékařem, poskytnout záruku. Olejár řekl, že organizace s Rathem spolupracovala od roku 2005, kdy s ním konzultovala zdravotnické záležitosti. Dodal, že Rath dával konzultace bezplatně, ročně jich mohlo být padesát až sedmdesát. 

„Využili bychom jeho odborných znalostí, aby nám zpracovával stanoviska. Chtěli bychom ho aktivizovat do role pacientského ombudsmana pro střední Čechy,“ řekl Olejár. Uvedl, že by ho v organizaci měli rádi i v grémiu.

Soud v případě návrhu na podmíněné propuštění například vyhodnocuje, jak se odsouzený v káznici choval. Přihlíží ale také k tomu, zda pachatel nastoupil do káznice včas a dobrovolně, případně další záležitosti.

Rath u soudu řekl, že ve vězení se snažil chovat co nejlépe, z věznice má pět pochval. V brněnské vazební věznici nyní pracuje jako lékař, staral se například o pacienty s covidem-19. Po propuštění by chtěl pracovat jako lékař na poliklinice v Hostivici u Prahy, na dva dny v týdnu by ale dojížděl pracovat do brněnské vazební věznice, od které prý dostal takovou nabídku.

Miliony v krabici od vína

V první větvi kauzy zadržela policie Ratha v květnu 2012 se sedmimilionovým úplatkem, který si nesl v krabici od vína. Podle obžaloby pocházely z peněz, které Rath a manželé Petr a Kateřina Kottovi brali za zajištění vítězství v tendrech. Pražský vrchní soud později uznal Rathovu vinu v případech ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku a budovy gymnázia v Hostivici nedaleko Prahy.

V této části kauzy si Rath vyslechl sedmiletý trest vězení a dostal také desetimilionový peněžitý trest a zákaz činnosti, a to za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů EU. Ratha i další obžalované ale odvolací senát zprostil obžaloby z manipulací s výběrovými řízeními na vybavení středočeských nemocnic. Rozsudek v této větvi korupční kauzy kolem Ratha letos potvrdil Nejvyšší soud, když odmítl všechna dovolání.

Soud rozhoduje o propuštění Davida Ratha (zdroj: ČT24)

Druhá větev kauzy se týká manipulace veřejných zakázek Středočeského kraje a krajských nemocnic za více než sedm set milionů korun. Konkrétně jde o rekonstrukci či výstavbu pavilonů nemocnic v Kladně, Mladé Boleslavi a Kolíně a dodávky sanitek pro záchrannou službu. Policie kvůli manipulacím obvinila v říjnu 2013 osm firem a devět lidí včetně Ratha.

Soud začal tuto větev projednávat v lednu 2018, loni v lednu krajský soud dal Rathovi osmileté vězení a o rok mu prodloužil už pravomocně uložený sedmiletý trest. Trestné činnosti kolem zdravotnických zakázek v kraji se podle senátu dopustilo i dalších osm obžalovaných lidí a devět firem včetně Metrostavu. Druhou větví se teprve bude zabývat odvolací vrchní soud. 

Do vysoké politiky se Rath dostal přes lékařskou profesi

Rath prošel několika stranami. Začínal v ODS, kde byl v letech 1991 až 1994. Poté krátce působil ve straně Svobodní demokraté-Liberální strana národně sociální (SD-SLNS, byl i místopředsedou. Nakonec zakotvil v ČSSD, jejímž členem byl v letech 2006 až 2012.

V roce 1995 založil Lékařský odborový klub, v jehož čele se Rath prezentoval jako ostrý kritik situace ve zdravotnictví a organizoval několik lékařských stávek. O tři roky později se stal prezidentem České lékařské komory, kterým zůstal až do svého jmenování ministrem zdravotnictví v listopadu 2005. Na ministerstvo Rath nastoupil v říjnu 2005, kdy se stal prvním náměstkem s pověřením řídit tento úřad. V čele resortu stál do září 2006.

Jako lídr pražské kandidátky sociálních demokratů byl Rath v červnu 2006 zvolen do sněmovny, ve volbách v roce 2010 mandát obhájil a poslancem byl do srpna 2013. Patřil k nejviditelnějším a nejkontroverznějším zákonodárcům sociální demokracie. Hojně vystupoval a často volil ostrá slova. Jeho výroky se několikrát zabýval sněmovní mandátový a imunitní výbor, v minulosti ho přitom za útočnou rétoriku a údajnou aroganci kritizovali dokonce jeho spolustraníci.



Do zastupitelstva Středočeského kraje byl Rath zvolen v říjnu 2008, v listopadu téhož roku se stal hejtmanem. Jeho působení v čele kraje často kritizovala nejen opozice (především z řad občanských demokratů), ale i například starostové středočeských měst a obcí. Rathův pád přišel v květnu 2012, kdy jej zadržela policie.

Bezprostředně po zatčení rezignoval Rath na funkci krajského zastupitele (a tím i na post hejtmana) a vystoupil z ČSSD. Poslanecký mandát mu zůstal až do rozpuštění dolní komory na konci srpna 2013, později se ještě snažil domoci poslaneckých náhrad.

V roce 2018 se ucházel za Českou Suverenitu o mandát v Hostivici a kandidoval i do Senátu, za stranu bez úspěchu kandidoval i ve volbách do Evropského parlamentu.