Soud podmínečně zastavil stíhání muže, který vyhrožoval primátoru Hřibovi kvůli koronavirovým opatřením

Obvodní soud pro Prahu 1 podmíněně zastavil trestní stíhání muže, který měl v březnu po telefonu vyhrožovat pražskému primátorovi Zdeňku Hřibovi (Piráti) kvůli opatřením zavedeným proti šíření koronaviru. Verdikt zatím není pravomocný, státní zástupce proti němu podal stížnost. Tu bude řešit pražský městský soud. Muž má navíc soudu zaplatit 25 tisíc korun na pomoc obětem trestné činnosti. České televizi to řekla mluvčí obvodního soudu Pavla Hájková.

„Došlo k podmíněnému zastavení trestního stíhání, do kterého podal státní zástupce stížnost, bude tedy rozhodovat nadřízený Městský soud v Praze,“ uvedla na dotaz České televize Pavla Hájková z Obvodního soudu pro Prahu 1.

Muže, který měl vyhrožovat primátorovi hlavního města kvůli tehdy zavedeným opatřením proti pandemii koronaviru, zadržela pražská policie v březnu. Dotyčný si vyslechl obvinění z vydírání, za které mu podle policejního mluvčího Jana Daňka hrozily až čtyři roky vězení. K činu se doznal.

Soud teď stíhání muže podmíněně zastavil na zkušební dobu 3 roky. Pokud se za tu dobu „osvědčí“, tedy nebude páchat jinou trestnou činnost, může soud stíhání zastavit definitivně. Zkušební doba ale zatím neběží, dokud nadřízený soud nerozhodne o stížnosti státního zástupce. Vyšší instance může navíc původní verdikt obvodního soudu ještě zvrátit.

Obvodní soud navíc obžalovanému nařídil složit na účet soudu částku 25 tisíc korun, která půjde na pomoc obětem trestné činnosti, doplnila pro Českou televizi Hájková.