Soud osvobozoval v kauze údajného ovlivňování trestních řízení advokáty. Důkazy nepovažuje za dostatečné

Obvodní soud pro Prahu 8 zprostil obžaloby všech osm obžalovaných v kauze údajného ovlivňování trestních řízení a úniku informací od policie. Žalobce podle soudu nepředložil dostatečné důkazy, které by prokazovaly vinu obžalovaných. Informaci ČT potvrdil mluvčí obvodního soudu Petr Novák.

Policie případ vyšetřovala několik let. Kauza souvisí s podezřením kolem několika policistů a advokátních kanceláří v Praze, které se zabývají mimo jiné azylovým právem a pracují s ruskojazyčnou klientelou. Státní zástupce se proti verdiktu odvolal.

„Všichni obžalovaní byli zproštěni. Státní zástupce neunesl důkazní břemeno,“ uvedl bez bližších podrobností mluvčí Novák. Případ tím nicméně nekončí, státní zástupce podal proti nepravomocnému rozsudku odvolání. Verdikt tak přezkoumá Městský soud v Praze.

Zásah v několika pražských advokátních kancelářích policie provedla koncem roku 2017. Podle zjištění ČT tehdy detektivové prohledali několik advokátních kanceláří – například advokátní kanceláře Beáty Kolcunové a Jiřího Bureše. Ty se zaměřují mimo jiné na ruskojazyčnou klientelu a azylové právo.

Vynášení informací

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zároveň podezřívala i několik policistů z vynášení utajovaných informací. Podle zjištění serveru iROZHLAS.cz několik policistů bez povolení soudu nechalo odposlouchávat konkrétní čísla. Při akci bylo tehdy zadrženo několik lidí. Mezi nimi i policisté, kteří působili zejména v Praze a Středočeském kraji.

Stíhání bylo v roce 2017 zahájeno u deseti lidí. Tři z nich byli policisté, jeden bývalý policista. Podle iRozhlasu si vedle dvojice policistů z pražské kriminálky a Národní centrály proti organizovanému zločinu vyslechla obvinění také vrchní inspektorka dopravní policie. Státní zástupce nakonec loni v lednu obžaloval osm podezřelých.

Skupina byla obviněna z několika zločinů. Souvisejí například s neoprávněným přístupem do počítačových systémů, včetně policejních databází, či zneužitím služebních informací pro soukromé účely a s tím spojeným zneužitím pravomoci úřední osoby. Vedle toho se členové skupiny podle GIBS podíleli na napomáhání k neoprávněnému pobytu cizinců v Česku, padělání a pozměňování cestovních dokladů a krácení daní.