Sněmovna schválila změnu zákoníku práce, o jednu pozici by se nově mohlo dělit více lidí

Události: Změny v zákoníku práce (zdroj: ČT24)

Sněmovna v pátek schválila zákonné zakotvení sdílených pracovních míst a nová pravidla pro stanovení dovolené. Do vládní novely přidala i pozměňovací návrhy o zavedení placeného volna navíc pro zaměstnance, kteří působí na dětských táborech. Většina poslanců zvedla ruku i pro odpuštění sociálních odvodů pro malé firmy a snížení některých typů daní z přidané hodnoty. Podle Hospodářské komory ale není záchranná síť, která sněmovnou prošla, dostatečná.

Nově by se v Česku mohlo o jednu pozici dělit více pracovníků, kteří by měli kratší pracovní úvazek, návrh v pátek schválila sněmovna. Ministerstvo práce a sociálních věcí si od zavedení takzvaného sdíleného pracovního místa slibuje zlepšení zaměstnávání matek s malými dětmi či seniorů. Dovolená by se podle vládního návrhu neměla poskytovat za odpracované dny, ale za odpracovanou dobu. Spojovala by se tedy s týdenní pracovní dobou a odrazily by se v ní snížené úvazky.

Část novely o vysílání pracovníků pak reaguje na evropský předpis, který má mimo jiné omezit takzvaný sociální dumping s konkurováním nižší mzdou.

Pětidenní placené volno pro zaměstnance, kteří působí na táborech a akcích pro děti a mládež, prosadila skupina poslanců v čele s Janem Farským (STAN). Náhrada mzdy se má počítat nejvýše z průměru v národním hospodářství. Zaměstnavatelům ji má hradit stát, což si vyžádá asi 50 milionů korun ročně. Možnost využití už nyní zakotveného až třítýdenního neplaceného volna by se měla podle schválené úpravy rozšířit i na sportovní soustředění dětí a mládeže.

Méně administrativy

Změnu výpočtu renty ze ztráty na výdělku po pracovním úrazu poslanci schválili na návrh Víta Kaňkovského (KDU-ČSL). Cílem je to, aby se lidem, kteří rentu pobírají, vyplatilo znovu pracovat i na hůře placených místech. Dalším cílem vládní předlohy je snížit administrativu. Zaměstnavatelé by už nemuseli vydávat potvrzení o ukončení dohody o provedení práce. Dostávali by ho dál jen lidé se srážkami nebo s nemocenským pojištěním.

Zákoník také upravuje doručování písemností zaměstnancům i zaměstnavatelům. Situaci komplikovalo to, že si lidé poštu nepřebírali a že se firmy nenacházely na uvedené adrese z rejstříku. Nově se budou písemnosti považovat po určité lhůtě za doručené.

Zpřesnit se mají také podmínky pro výpověď, kterou dá pracovník kvůli přechodu na jinou práci. Novela by navíc zvýšila jednorázové odškodnění pozůstalých po pracovníkovi, který zemřel v práci, a úhradu za zřízení pomníku či desky. V případě odškodného místo jednorázové částky nejméně 240 tisíc korun by to měl být nejméně dvacetinásobek průměrné mzdy. Pro stanovení sumy se má používat průměrný výdělek za první tři čtvrtletí předchozího roku. Nyní se na pomník poskytuje nejméně 20 tisíc korun, nově by to měl být aspoň 1,5násobek průměrné mzdy.

Snížení DPH a odpouštění odvodů

Poslanci v pátek také odsouhlasili vládní návrh, podle kterého by stát mohl odpustit firmám do 50 zaměstnanců sociální odvody za červen až srpen. Podmínkou ale bude to, že nepropustily více než desetinu zaměstnanců a ve srovnání s březnem mzdy nesnížily o více než deset procent.

Většina poslanců v pátek zvedla ruku i pro další úpravy. Daň z přidané hodnoty na ubytovací služby nebo u vstupeneky na kulturní a sportovní akce by se tak mohla snížit z 15 na 10 procent, podnikatelé by také mohli zaplatit méně za silniční daň na nákladní vozidla a mohli by zpětně uplatnit daňovou ztrátu. Obcím se rozšíří možnosti osvobodit vybrané nemovitosti od daně. Obě novely nyní dostane k projednání Senát.

V případě zpětného uplatnění daňové ztráty sněmovna přistoupila na poslanecký pozměňovací návrh, který omezuje její celkovou výši na 30 milionů korun. Návrh vznikl na základě dohody ve vládní koalici, protože někteří sociální demokraté měli výhrady k tomu, že zpětné uplatnění ztráty není omezeno.

Události, komentáře: Sněmovna schválila protikrizový daňový balíček (zdroj: ČT24)

Hospodářká komora: Opatření nestačí, bude se propouštět

Podle Hospodářské komory budou firmy v důsledku pátečního rozhodnutí sněmovny propouštět zaměstnance a nezaměstnanost poroste. Vadí jí, že poslanci při pátečním jednání odmítli všechny návrhy zejména opozičních poslanců, kteří chtěli okruh firem s nárokem na odpuštění pojistného rozšířit především na středně velké podniky.

Záchranná síť pro podnikatele a jejich zaměstnance mohla být po dnešním jednání sněmovny téměř kompletní, uvedla komora. „Podle našich analýz na základě zpětné vazby od zaměstnavatelů bude mít nadále velké díry. To znamená, že oky sítě budou propadat firmy, které na žádnou pomoc státu nedosáhnou, protože záchranná síť dnes nebyla dokompletována,“ řekl prezident komory Vladimír Dlouhý.