Skončily senátní volby. Uspělo hnutí STAN, propadly vládní strany

Skončily senátní volby. Nejvíce nových senátorů bude mít hnutí STAN, není tedy jasné, zda post předsedy horní komory zůstane ODS. Velmi špatně dopadly vládní strany – ANO získalo jediné křeslo a ČSSD žádné. Pro menší vládní stranu to znamená, že neudržela senátorský klub. Česká televize výsledky zprostředkuje v tradičním volebním speciálu na ČT24. On-line je možné výsledky sledovat také na webu ČT24.

On-line přenos

Druhé kolo senátních voleb 2020

  • 21:30

    Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost, on-line přenos k druhému kolu senátních voleb končí. 

  • 21:30
    Česká televize

    Komentář: Pro vládní strany jsou výsledky senátních voleb zdrcující, méně pro hnutí ANO, protože na slabé výsledky ve volbách do horní komory je přivyklé. Naopak v Lidovém domě si sociální demokraté možná už začínají uvědomovat, že neláká ani program, ani osobnosti, píše analytik ČT Kamil Švec.

  • 21:11

    Podle politologa Ladislava Mrklase skončila jedna éra Senátu, což symbolicky ukazuje porážka Milana Štěcha (ČSSD), který v Senátu zasedal od jeho vzniku v roce 1996. Zároveň s ním končí éra sociální demokracie, protože žádný senátor ČSSD nebyl zvolen, poznamenal Mrklas.

Prvním obvodem, kde bylo ve druhém kole zřejmé, kdo zvítězí, bylo Trutnovsko. Dosavadní senátor Jan Sobotka (STAN) vedl při sečtení tří čtvrtin okrsků s takovým náskokem, že jej jeho protikandidát Jan Jarolím (ANO) již nemohl překonat. Krátce poté bylo jasno i v olomouckém obvodu, kde zvítězil Marek Ošťádal (STAN).

Uspěli i další kandidáti STAN – všech deset, kteří postoupili do druhého kola. ODS měla ve druhém kole také deset kandidátů, uspělo však jenom pět z nich. Právě mezi STAN a ODS se přitom hraje o post předsedy Senátu. Obě strany dosud měly stejně silné senátní kluby, což je nepsaný předpoklad k tomu, aby jedné z nich připadl post předsedy Senátu. Momentálně patří tato funkce občanským demokratům.

ODS hrozí ztráta předsedy Senátu, zato ČSSD přišla o senátorský klub. Nedokázala obhájit senátní křeslo v žádném z deseti obvodů, které jí dosud patřily a neuspěla ani nikde jinde. Ve druhém kole měla tři zástupce, ale všichni prohráli. Neuspěl ani někdejší předseda Senátu Milan Štěch. Jen o málo lépe skončil koaliční partner sociálních demokratů ANO. Senátorem se stal pouze Ondřej Feber (ANO), který porazil sociálnědemokratického kandidáta na Karvinsku.

Začátek sčítání hlasů ve volební místnosti v Ostravě
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Druhé kolo senátních voleb začalo v pátek ve 14 hodin a skončilo v tentýž čas v sobotu. Z průběžných výsledků sčítání vyplývá, že účast dosáhla necelých 17 procent. To je o něco více, než kolik vyplývalo z předběžných odhadů volebních komisí. Ty po prvním dnu druhého kola voleb hlásily desetiprocentní účast, druhý den přicházeli voliči jen pozvolna a zdálo se, že účast dosáhne asi patnácti procent. V prvním kole přitom byla 36procentní účast.

Malý zájem voličů o závěrečné duely podle expertů souvisí mimo jiné s tím, že ve finále už mnozí nemají svého favorita a je pro ně obtížné dát hlas někomu jinému. Ostatně tím, že mu ani jeden z postupujících neimponuje, zdůvodnil svoji absenci u druhého kola i prezident Miloš Zeman.

Voliči vybírali 26 nových senátorů. V prvním kole se hlasovalo v 27 senátních obvodech a v tom děčínském již voliči vybrali senátora – zůstane jím Zbyněk Linhart (STAN), který dostal přes polovinu hlasů.