Školy si rozdělí 148 miliard. Nově podle odučených hodin

Události: Školy si rozdělí 148 miliard korun (zdroj: ČT24)

Základní a střední školy dostanou letos od státu 148 miliard korun, na platy zaměstnanců z této částky půjde 88 miliard. Ministerstvo školství peníze od letoška rozděluje podle nového systému. Už nerozhoduje počet žáků, ale počet odučených hodin. Podle resortu má tento systém přispět ke snížení rozdílů mezi jednotlivými kraji a zvýšit kvalitu vzdělávání.

Do základní a mateřské školy v Písečném, kterou vede Jana Vojtová, chodí třináct dětí. Lea Šulcová týdně odučí dvaadvacet hodin, další ale potřebuje na přípravu. „Musím se připravit na vyučovací hodinu pro více ročníků. Technická příprava učitele je nesmírně náročná,“ vysvětluje.

I proto by jí Vojtová chtěla přilepšit. „Bere třicet tisíc hrubého a já bych byla ráda, kdybych jí mohla těch pět tisíc přidat,“ tvrdí. Zatím ale neví, jestli na zlepšení učitelského platu dostane dost peněz. „Zatím tady není žádná informace, kolik budeme mít financí na tento rok,“ říká. Loni škola v Písečném hospodařila s částkou 2,5 milionu korun.

Ministerstvo letos rozdělí 148 miliard korun. Už nemusí řešit počet žáků, základním kritériem se totiž stal počet odučených hodin. Podle Unie školských asociací je ovšem systém nesprávně nastavený. „Máme na škole nepovinné předměty, které vyučujeme, například jazyky. Ty nebude možné hradit ze státního rozpočtu,“ vysvětluje předseda unie Jiří Zajíček.

Podle Adély Klimešové z tiskového oddělení ministerstva školy dostanou peníze v šesti splátkách, část prostředků jim tedy dorazí každé dva měsíce. „V případě některých větších škol je bude ministerstvo po dohodě posílat každý měsíc,“ upřesňuje.

Peníze na provoz jídelen, školních klubů i na handicapované děti budou školy dál dostávat od krajů. Z celkové částky 148 miliard korun by na tyto účely mělo zamířit 16,1 miliardy. Kraje zveřejní informace o finančních prostředcích pravděpodobně v březnu či dubnu.