Sbírka proti rakovině upozorňuje na karcinom prsu. Diagnózu si vyslechne osm tisíc žen ročně

Události ČT: Květinami proti rakovině (zdroj: ČT24)

Žluté květiny s růžovou stužkou se staly symbolem boje s nádorovými onemocněními. Jejich koupí se lidé v řadě měst i obcí mohou do konce tohoto týdne zapojit do tradiční sbírky proti rakovině. Letošní ročník organizátoři věnovali rakovině prsu. Lékaři ji každý rok diagnostikují zhruba osmi tisícům žen. V poslední době postihuje častěji i mladší ročníky.

Výtěžek ze sbírky organizace využívá hlavně na zlepšení života pacientů s rakovinou a také na podporu výzkumu a prevence nádoru. Právě včasné zachycení onkologického onemocnění hraje totiž významnou roli v tom, jestli se ho zdravotníkům podaří vyléčit.

Na definitivní dobrou zprávu čeká nyní také Ilona Coufalová, která je na konci léčby, bere léky a chodí na kontroly. Rakovinu u ní odhalilo preventivní vyšetření. Měla jedenáct nádorů. „Během čtrnácti dnů mi udělali kompletně všechna vyšetření a šla jsem na operaci,“ vzpomíná pacientka.

Zájem o prevenci stoupá

Na mamograf mají jednou za dva roky nárok všechny ženy starší 45 let. Zájem o něj roste. Loni vyšetření podstoupilo 420 tisíc žen. „Ten mainstream pacientek s karcinomem prsu jsou ženy mezi padesáti a šedesáti pěti lety, ale v té mladší kategorii v posledních letech počet pacientů přibývá,“ upozornila přednostka Ústavu radiační onkologie na Bulovce Petra Tesařová.

Léčba má obvykle několik částí. Kromě operačního zákroku pacientky musí většinou podstoupit chemoterapii. Pak následuje ozařování, které trvá pár minut. Následují pravidelné kontroly, a hlavně návrat do běžného života.