Růst cen v českých restauracích zpomalil, zákazníci ale stále šetří

Události: Ceny v tuzemských restauracích (zdroj: ČT24)

Dál rostou ceny v restauracích a hospodách, ale zdražování výrazně zbrzdilo – od začátku roku jsou jídla dražší o tři až pět korun. Majitelé pozorují, že lidé šetří a do jejich podniků chodí méně. Mezi jednotlivými regiony jsou podstatné rozdíly, mezi tím nejdražším a nejlevnějším je to zhruba čtyřicet korun.

„Snažíme se cenu udržet zajímavou pro ty zákazníky, kteří se tady musí stravovat, někteří třeba každý den, ale zároveň to pro nás musí dávat ekonomický smysl, takže polední menu jsou pro nás na hraně po celou dobu,“ míní spolumajitel královéhradecké restaurace Náplavka Radek Středa.

V daném podniku naposledy ceny zvýšili loni, přibližně o deset procent. Oběd tak vyjde zhruba na 150 korun. Aby si udrželi zákazníky, znovu ceny zvyšovat zatím nechtějí. Podobnou strategii mají i v restauraci v pražských Dejvicích. Obědy naposledy zdražili na podzim, v průměru o tři koruny.

„Průměr menu je 150 až 160 korun,“ přiblížil vrchní číšník v Dejvické sokolovně Roman Marinič. Přitom právě v Praze zaplatí strávníci nejvíc. Za oběd dají v průměru přes dvě stě korun. Nejlevněji se najedí ve Zlíně a v Jihlavě. Rozdíl mezi nejdražším a nejlevnějším regionem je zhruba čtyřicet korun.

„Ceny obědů odrážejí stoupající cenu vstupních surovin, ale také energií a platy personálu. Také vidíme, že lidé jsou méně ochotní za obědy platit, méně do restaurací chodí, a tak ceny narazily na svůj přirozený strop,“ řekla mluvčí Sodexo Benefity Tereza Knířová.

Méně hostů už chodí také do pardubické restaurace, která oběd nabízí v průměru pod 160 korun. „Máme doby dovolených, takže návštěvnost teď malinko poklesla, ale uvidíme, co se bude dít v září. Snažíme se všemi způsoby lidi udržet,“ svěřil se provozovatel restaurace Pardubický Pub Jakub Meller. Stejně jako další podniky zatím zdražovat nechce a zákazníky se snaží nalákat i na různé akce.