Ruský průmyslník se zbavil vily v pražské Troji. Nový majitel je spojován s jiným sankcionovaným oligarchou

Události: Ruští vlastníci nemovitostí v Česku (zdroj: ČT24)

V Česku přibývá případů, kdy se Rusové napojení na Putinův režim zbavují lukrativního majetku. Vloni změnila majitele i pražská vila bývalého šéfa petrohradského elektrotechnického podniku Migridata Pirnazara. Novým majitelem je přitom podnikatel napojený na sankcionovaného ruského oligarchu.

Rodina Migridata Pirnazara se nemovitosti v pražské Troji zbavila vloni v červenci. Prodala totiž podíly ve firmě, na kterou je dům napsaný. Novými majiteli se stali Ukrajinci Maksym Khaitulov a Maksym Krippa.

Sám Krippa s adresou v Dubaji ovládá přes Kypr sázkovou firmu. Podle časopisu Forbes spolupracoval také s dnes sankcionovaným ruským oligarchou Konstantinem Malofejevem. Pražskou vilu měl Krippa papírově získat tím, že původním majitelům dal peníze na uhrazení jejich dluhů.

„Nabyvatel v rámci akvizice hodlá společníkům poskytnout zápůjčku ve výši odpovídající výši dluhu,“ vyplývá z obchodního rejstříku.

Za nemovitost lze platit zlatem nebo v kryptoměně

Vila je v současnosti prázdná. Někteří lidé z Troji tvrdí, že mají s jejími obyvateli dlouhodobě špatné zkušenosti a odmítají o situaci veřejně mluvit. Prodej objektu zaštiťovala makléřka, kterou reportéři České televize kontaktovali pod záminkou nákupu této nemovitosti. Vila se ale podle makléřky už prodala.

Jako potenciálním zástupcům ruských investorů, kteří nechtějí platit převodem, také  vysvětlila, jak je to s platbou v hotovosti. „Oni teď mají problémy s platbami, preferují to v hotovosti,“ řekla s tím, že není problém zaplatit i například zlatem nebo v kryptoměně.

Podezřelých převodů nemovitostí přibývá

Analytici evidují letos tisíce případů převodů majitelů ruských firem a nemovitostí. Na to naráží Finanční analytický úřad. „Samozřejmě to činnost komplikuje. V některých případech se nám to podaří vypořádat, v některých je to složitější. Nicméně samozřejmě je tam pak otázka případného i možného uvažování o spáchání trestného činu,“ popsal ředitel úřadu Jiří Hylmar.

Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej potvrdil, že ohledně obcházení mezinárodních sankcí vůči Rusku vede úřad několik trestních řízení. „Tyto věci jsou ve stadiu prověřování, tedy není obviněna žádna osoba. Více informací však poskytnout nemohu,“ doplnil.  

Česko už několik měsíců chystá národní sankční seznam, ten by měl doplnit seznam Evropské unie. Ministerstvo zahraničí zatím nesdělilo, kdy přesně vznikne a co bude obsahovat.