Rusko chce pracovní povolení pro pracovníky školy při své ambasádě. Podle ministerstva musí požádat o pobytové tituly

Ministerstvo zahraničí ujistilo, že Česko neusiluje o zánik střední školy při ruské ambasádě. Zdůraznilo však, že učitelé a další personál školy musí požádat o pobytové tituly a řádně pracovat na území České republiky, jako je tomu v případě všech mezinárodních škol. Ruskému velvyslanectví nabídlo ministerstvo součinnost. O pomoc se zařízením pobytových povolení jednal v týdnu ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij s vedoucím Kanceláře prezidenta republiky. Tvrdí, že kvůli omezení počtu pracovníků ambasády hrozí škole uzavření.

„Česká republika neuzavírá a neusiluje o uzavření Střední školy při velvyslanectví Ruské federace v Praze. Tato škola působí v režimu takzvané zahraniční školy, které bylo povoleno plnění povinné školní docházky podle platných právních předpisů ČR,“ uvedlo ministerstvo zahraničí.

Úřadu postoupila ruskou žádost ohledně pracovních povolení pro zaměstnance školy prezidentská kancelář, s jejímž vedoucím Vratislavem Mynářem jednal ruský velvyslanec. „Obyčejní lidé a jejich děti se nesmí stát rukojmími stavu diplomatické relace mezi Českou republikou a Ruskou federací,“ uvedl po jednání na Hradě prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Podle Zmejevského hrozí škole uzavření v souvislosti s tím, že se jejích pracovníků týká redukce personálu ruské ambasády a vyhoštění jeho části z ČR na konci května. Ministerstvo ovšem nechce, aby pedagogové a další personál v ruské střední škole fungovali jako akreditovaný personál podle Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích.

„Je třeba, aby si jednotliví učitelé a další personál školy zažádali o pobytové tituly a řádně pracovali na území České republiky, jako je tomu v případě všech mezinárodních škol na území České republiky,“ uvedl úřad. 

Zmejevského žádost o pomoc se týkala pobytových povolení podle zákona o pobytu cizinců na území ČR. Hrad upozornil, že v takovém případě by se nejednalo o vynětí z početních limitů na základě úmluvy o diplomatických stycích, podle které ČR při vyhoštění postupovala.

Česko opouští část pracovníků ruské ambasády po roztržce, kterou vyvolalo zjištění vyšetřovatelů, že za exploze muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014, kde zahynuli dva lidé, zodpovídala ruská vojenská rozvědka. Praha proto vyhostila osmnáct pracovníků ambasády, které bezpečnostní složky identifikovaly jako příslušníky ruských tajných služeb.

Moskva poté vypověděla dvacet českých diplomatů, Česko reagovalo dalším vyhošťováním. Rusko nakonec oznámilo, že přechází na striktní paritu, co se týče počtu pracovníků na ruské a české ambasádě.