Rodiny v nouzi mohou získat mimořádnou dávku na školní vybavení, řekl Jurečka

Tisková konference ministra Jurečky o pomoci rodinám (zdroj: ČT24)

Rodiny v nouzi mohou získat na pořízení vybavení pro školáky dávku mimořádné okamžité pomoci. Úřad práce jim případně může náklady proplatit. Děti z chudších domácností mohou mít ve škole také obědy zdarma. Možnosti podpory před začátkem školního roku představil na tiskové konferenci ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Jsme připraveni pomoci u těch osob, které ze svých majetkových a finančních důvodů nemohou zabezpečit to, aby vybavili své děti na začátku školního roku,“ uvedl Jurečka a dodal, že jde o dávku, která je testována na výši příjmů i majetku a pomůže při nákupu například základních školních pomůcek nebo aktovky.  

Mimořádná okamžitá pomoc patří mezi dávky hmotné nouze. Je jen pro lidi, kteří nedokážou situaci zvládnout vlastními silami. Úřad práce posuzuje příjem a majetek žadatele i ostatních členů domácnosti. Podpora se může využít na pokrytí odůvodněných nákladů na vzdělání i zájmovou činnost dětí, a to třeba na školní pomůcky, kroužky či školu v přírodě. Stát může uhradit až celý výdaj. V jednom kalendářním roce nesmí poskytnutá suma ale překročit desetinásobek životního minima, teď tedy 48 600 korun.

Podle Jurečky letos v prvním pololetí rodiny od státu pro školáky získaly 1578 mimořádných dávek za celkem 3,7 milionu korun. V minulém roce vláda prosadila pro rodiny příspěvek 5000 korun na dítě. Získat ho mohly rodiny s předloňským hrubým příjmem do milionu korun. Ministerstvo už dřív informovalo o tom, že dávku dostalo 1,4 milionu dětí a výdaje činily téměř sedm miliard korun. „Takováto míra podpory v této podobě nebude letos aplikovaná,“ uvedl ministr.

Od září bude pokračovat i projekt obědů do škol. Hradí se z peněz EU z programu Zaměstnanost+. V minulém školním roce takto obědy zdarma dostalo 9749 dětí z více než 1200 škol. „Počítáme s tím, že u rodin a dětí, kde je problém zaplatit obědy, tak ve spolupráci školy, krajů a úřadů práce umíme obědy zafinancovat,“ řekl šéf resortu.

Podotkl, že děti neplatičů alimentů mohou pobírat také náhradní výživné od státu. Sněmovna bude projednávat novelu, která má prodloužit vyplácení z nejvýš dvou let až na čtyři roky.