Řekové nedodali seznam, Česko dětské běžence nepřijme, oznámil Hamáček

Česká republika nepřijme čtyřicet dětských běženců z uprchlických táborů v Řecku. V pořadu Partie televize Prima to oznámil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Atény podle něj odmítly Praze poskytnout seznam konkrétních dětí, případné přijetí afghánských a pákistánských mladíků pak ministr považuje za bezpečnostní riziko.

Debata o přijímání dětských uprchlíků se otevřela loni v září, když Řecko vyzvalo všechny ministry vnitra EU, aby jejich země přijaly děti bez doprovodu z řeckých uprchlických táborů. Podle českého ministra vnitra se tím Atény pokusily oživit debatu o přerozdělování uprchlíků, sám Hamáček ale podle svých slov v přesouvání sedmnáctiletých bez nároku na azyl nevidí smysl.

Řecko české ministerstvo vnitra vybídlo, aby poskytlo konkrétní seznam čtyřiceti dětí, které by Česko mohlo přijmout. „Řecká strana jasně řekla, že nám žádný seznam čtyřiceti dětí nepošle, že se to musí řešit individuálně. Upozornila na to, že malé děti jsou v nějakých integračních programech na řecké straně, tudíž nejsou volné,“ uvedl Hamáček.

Podle něj by bylo možné do ČR přivézt z Řecka afghánské či pákistánské chlapce mezi 16 a 18 lety. „Řekové sami říkají, že jejich umístění do rodin není realistické. Upozorňují na to, že by to vyžadovalo umístění do nějakých speciálních ústavů… Nepřivezu do ČR osmnáctileté Afghánce, protože to pokládám za bezpečnostní riziko,“ sdělil s tím, že věc pokládá za uzavřenou.

Bez sirotčince

S návrhem přijmout padesát syrských sirotků z řeckých táborů přišla loni europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Iniciativa Češi pomáhají pak koncem listopadu oznámila, že má seznam zhruba dvou set rodin, které by byly ochotny dětské uprchlíky z řeckých táborů přijmout. Zakladatel iniciativy Jaroslav Miko tehdy řekl, že český ministr vnitra žádal o seznam syrských dětí a řecká strana opakovaně odmítla vybírat potřebné podle státní příslušnosti.

K tomu, aby ČR přijala dětské uprchlíky bez doprovodu, vyzývaly vládu neziskové organizace i řada osobností. Poukazovaly i na to, že české úřady a bezpečnostní služby dokážou jednotlivce prověřit a riziko vyhodnotit.

Opoziční KDU-ČSL, TOP 09 a STAN chtěly o přijetí dětí jednat ve sněmovně, ale neuspěly. Premiér Andrej Babiš (ANO) několikrát zopakoval, že Česko žádné migranty přijímat nebude a že uprchlíkům je třeba pomáhat v jejich zemích. Zmínil například plán vybudovat sirotčinec v Sýrii. Týdeník Respekt nedávno informoval o tom, že se záměr neuskuteční.

Podle zástupců organizace Lékaři bez hranic bylo loni v listopadu v Řecku na 5000 dětských uprchlíků bez doprovodu. V centru na ostrově Samos s kapacitou 650 míst pobývalo 7000 lidí, dětí bez doprovodu tam bylo 300. Méně než 13 let bylo 15 procentům dětí.