Ranní teploty na Šumavě a Jizerce opět klesly pod minus dvacet stupňů Celsia

Další mrazivou a převážně jasnou noc má za sebou Liberecký kraj. V mrazové kotlině Jizerka v Jizerských horách ve středu ráno stejně jako o den dříve klesla teplota pod minus 21 stupňů Celsia, uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Pod minus dvacet stupňů klesly teploty i na Šumavě, a to hned na několika místech. Nejchladněji bylo na Rokytské slati, kde meteorologové naměřili minus 23,7 stupně Celsia, uvedla Eva Plášilová z českobudějovické pobočky ČHMÚ.

Na dalších místech v Jizerských horách byla v noci teplotní minima mezi minus pěti a minus patnácti stupni, pod minus deseti stupni Celsia bylo i v krkonošském Harrachově. V níže položených oblastech Libereckého kraje byla noční minima mezi minus pěti a minus devíti stupni.

Podle údajů na webu Ředitelství silnic a dálnic jsou na vozovkách druhých a třetích tříd v západní části Krkonoš na Semilsku zmrazky, jinak jsou povrchy vozovek v kraji suché a vymrzlé. Meteorologové očekávají, že přes den bude dál jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty budou mezi čtyřmi a sedmi stupni Celsia, na horách mezi minus jedním a dvěma stupni.

Nízké ranní teploty jsou v březnu běžné

Pod dvacet stupňů klesla teplota i na několika místech na Šumavě. „Jedná se o nižší teploty, než tomu bylo v minulých dnech. Ale s ohledem na to, že máme začátek března, to nějaké extrémní hodnoty nejsou,“ řekla Plášilová. Žádná sledovaná stanice podle ní nezaznamenala překonání teplotního rekordu.

Meteorologové ve středu na stanici Perla u Kvildy a na Březníku naměřili shodně minus 23,3 stupně Celsia. V nižších polohách v Jihočeském kraji se pak po ránu teploty pohybovaly v rozmezí od minus sedmi do minus deseti stupňů Celsia.

Podle Plášilové lze podobné počasí očekávat i v nejbližších dnech. Při jasných nocích teploty opět výrazněji klesnou pod bod mrazu a přes den se pak oteplí. Například ve středu meteorologové předpovídají pro Jihočeský kraj hodnoty od čtyř do sedmi stupňů Celsia. Po jasném ránu během středečního dne na obloze mraků přibyde, a to hlavně v západní polovině Čech.