Rakušan tvrdil, že se vláda chystá ovládnout ČEZ. Fialu překvapil, Havlíček nešetřil kritikou

Události: Ministr Rakušan o ČEZu (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala (ODS) je rád, že vicepremiér Vít Rakušan (STAN) vysvětlil svůj pondělní výrok o výkupu minoritních podílů v energetické společnosti ČEZ, a to kvůli dopadu informací o skupině na burzu. Bylo by podle něj dobré, aby se takto ve vládě nepřekvapovali a všichni více dbali na společný konsenzus, uvedl předseda vlády na síti X. Místopředseda sněmovny Karel Havlíček (ANO) uvedl, že by měl zakročit premiér a Rakušana zkritizoval. Akcie ČEZu na pražské burze nejprve zdražily z pondělních 876 korun až na 904,50 koruny, ale odpoledne zase postupně zlevnily na 880 korun.

Rakušan v pondělí při setkání s občany Sokolova uvedl, že vláda jedná o vyplacení minoritních akcionářů energetické společnosti ČEZ. Na dotaz, kdy český stát odkoupí ČEZ, uvedl, že doufá v to, že to ještě současný kabinet stihne. Na síti X později napsal, že uvedl nesprávnou informaci a že „žádné takové kroky neprobíhají“. Omluvil se s tím, že nesprávnou informaci uvedl v zápalu debaty.

„Prohlášení o údajně připravovaném výkupu minorit ČEZu mě překvapilo. Jsem rád, že svoje slova vysvětlil. Zjevně si v zápalu diskuse neuvědomil, jak velkou zodpovědnost na sebe bere. Zejména pak v souvislosti se společností, jež je veřejně obchodována na burze,“ uvedl premiér.

Zároveň apeloval na dodržování dohod. „Obecně pak platí, že osobně preferuji volný trh a kapitalismus a případné státní zásahy musí mít jasnou ekonomickou logiku a musí být řádně připraveny a včas oznámeny,“ dodal.

Vyjádření vyvolalo rozruch a s ministrem Rakušanem o jeho slovech chtěli mluvit také lídři koalice. „On by za to měl nést veškeré důsledky, protože to není možné přejít: já jsem se uřekl a nic se neděje,“ poznamenala šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Opozice míní, že by měl Rakušan po takovém vyjádření skončit. Zdůrazňuje totiž, že buď nemluvil pravdu, nebo prozradil neveřejnou informaci. Podle Havlíčka vůbec Rakušanovi nepřísluší, aby se takto vyjadřoval. Navíc jeho výrok může mít vliv na ceny akcií ČEZu. „Já jsem větší amatérismus neviděl,“ řekl CNN Prima News.

„To není dobrý signál, vicepremiér vlády není jen tak někdo,“ domnívá se místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD).

Také místopředseda poslanců TOP 09 Michal Kučera si myslí, že by se měl Rakušan vyjadřovat opatrněji a jeho výrok považuje za chybu.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) záležitost v Událostech, komentářích odmítl komentovat. „Na K5 jsme si vyříkali spoustu věcí. Vím, jaké to je, když člověk udělá chybu. Nebudu se tu pouštět do moralizování. Myslím, že Rakušan i na základě vyjádření, které dal na sítě, si ty věci uvědomil,“ řekl.

Ministerstvo průmyslu, do jehož gesce energetika spadá, nechtělo vyjádření Rakušana komentovat. Podle resortu totiž vicepremiér vše uvedl na pravou míru. Podobně mluví i ministerstvo financí, které spravuje podíl státu ve společnosti ČEZ. „Myslím, že to, co řekl ministr vnitra je prostě popis reality, že prostě on v zápalu boje řekl pravdu a popsal realitu, která kolem ČEZu panuje,“ podotkl minoritní akcionář ČEZu a expert na energetiku Michal Šnobr.

„Nemáme informace o krocích vlády a ani nám nepřísluší je komentovat,“ reagoval na výroky mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

Cena akcií na burze

Cena akcií ČEZu během úterního obchodování kolísala až skoro o tři desítky korun. Přitom ve čtvrtek, pátek a pondělí bylo zdražení či zlevnění akcií firmy vždy nejvýše v jednotkách korun. Dopad výroků Rakušana na ně byl ale podle analytika firmy XTB Jiřího Tylečka jen mírný. „Dle mého názoru to vypovídá o tom, že značná část trhu s tímto scénářem počítala,“ dodal. Podle analytika firmy Capitalinked Radima Dohnala se ukázalo, že politici nechápou význam burzy pro fungování otevřeného trhu.

Fiala loni v říjnu uvedl, že transformace společnosti ČEZ je nezbytná mimo jiné kvůli rozvoji jaderné energetiky a že vláda hledá vhodný model i čas, každopádně ale nechystá vytěsnění minoritních akcionářů, zestátňování nebo kroky, které by byly pro někoho nevýhodné. Otázku, zda na podzim 2025, kdy má končit mandát Fialovy vlády, bude výrobní část ČEZu pod stoprocentní kontrolou státu, nechal tehdy premiér bez odpovědi.

Stát nyní drží zhruba 70 procent akcií ČEZu. Vláda v květnu schválila návrh zákona o přeměnách obchodních společností, podle něhož by místo dosud potřebných 90 procent hlasů všech akcionářů mělo pro rozdělení firem stačit 75 procent hlasů akcionářů přítomných na valné hromadě. Podle analytiků návrh usnadní možné rozdělení a zestátnění části skupiny ČEZ.