Rakušan považuje Vondráškova slova za nešťastná, jeho omluvu označil za dostatečnou

Policejní prezident Vondrášek se omluvil za výrok o smyšlených znásilněních (zdroj: ČT24)

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) označil slova policejního prezidenta Martina Vondráška o smyšlených znásilněních za nešťastná. Šéf resortu dále ve zprávě pro Českou televizi napsal, že omluvu zveřejněnou ve čtvrtečním vydání deníku Právo považuje za dostatečnou. Po společné schůzce nebude z Vondráškova jednání vyvozovat důsledky.

Šéf policie zmíněnému deníku sdělil, že ho mrzí, jestli se jeho věty nějak dotkly obětí sexuálního násilí. Už dříve na webu policie uvedl, že nechtěl svými výroky problematiku sexuálního násilí jakkoli bagatelizovat.

Vondrášek v pondělním pořadu Spotlight na serveru Aktuálně.cz prohlásil, že oznámení žen o sexuálním násilí jsou velmi často smyšlená, za což ho okamžitě kritizovali jak právníci, tak organizace pomáhající obětem násilí.

„Velmi často, ale velmi často, je oznámení ženy o nějakém sexuálním násilí smyšlené. Velmi často. Je to dost často i vyšetřovací verzí, musíme prověřit, jestli to, co nám ta žena říká, je pravda. Mně se to stalo osobně v mojí praxi minimálně dvakrát,“ řekl v pořadu Vondrášek.

Krátce poté sice na webu policie uvedl, že jeho slova „nebyla šťastná“, ale zároveň tvrdil, že jsou jeho výroky vytrhávány z kontextu. Ve čtvrtek se za ně omluvil. „V první řadě bych chtěl říci, že mne velice mrzí a je mi skutečně osobně líto, jestliže moje vyjádření vzbudilo obavy nebo se jinak dotklo kterékoli z obětí sexuálního násilí. Rozhodně to nebylo mým úmyslem, a pokud se tak stalo, upřímně se za tato svá slova omlouvám,“ sdělil Právu Vondrášek.

V odpoledním prohlášení pro média následně doplnil: „Lituji dvou vět, které jsem pronesl v pořadu Spotlight. Lituji toho, že jsem nedomyslel, jaké mohou mít dopady na oběti trestných činů, zejména sexuálního násilí, a proto jsem se za ně omluvil. Chtěl bych také říci, že si policie velmi dobře uvědomuje, že je v této trestné činnosti obrovská latence a že v těchto situacích jedná s velmi traumatizovanými a křehkými obětmi.“

Vondrášek také nastínil policejní metodiku ve zmíněné oblasti. „V posledních letech udělala policie hodně pro to, aby bylo jednání profesionální a aby péče a ochrana obětí byla maximální. V tuto chvíli pracuje u policie 531 specialistů, kteří mají specifické všeobecné vzdělání a kurz zaměřený na výslech obzvlášť zranitelné oběti. Jen v loňském roce jsme uspořádali školení k domácímu násilí a k práci s obětmi, kterým prošlo devět tisíc policistů,“ zakončil policejní prezident s tím, že o rezignaci neuvažoval.

Omluva policejního prezidenta Martina Vondráška (zdroj: ČT24)

„U policie jsem více než 30 let a mám ji hrozně rád, práce mě baví. Mé přesvědčení za těch 30 let je prostě pomoci obětem. Těm, co to potřebují a co nejdříve dopadnout a když je to nutné, tak potrestat pachatele.“ 

Kritika ze strany advokátů

Rakušan ho nejprve podobně jako právníci a organizace pomáhající obětem násilí zkritizoval. „Je to výrok smolný a nešťastný, a to právě kvůli tomu, že Martin Vondrášek jako policejní prezident prosazuje edukaci policistů na všech úrovních,“ oznámil Rakušan v rádiu Impuls.

Po společné schůzce napsal České televizi SMS zprávu v tomto znění: „Četl jsem vyjádření Martina Vondráška v dnešním Právu. To plně odpovídá i tomu, co jsem já k věci řekl dříve. A opravdu to není žádná speciální, ale zcela pravidelná schůzka, obvykle se vídáme minimálně dvakrát týdně,“ konstatoval ministr vnitra.

Advokát Daniel Bartoň serveru Aktuálně.cz řekl, že podle jeho zkušeností je smyšlených oznámení o znásilnění nejvýš dvanáct procent, což je stejný podíl křivých obvinění jako u jiných skutků. Michaela Studená z iniciativy Pod svícnem napsala na sociální síti X (dříve Twitteru), že Vondráškův výrok je „plivnutí do tváře všem obětem sexualizovaného násilí, které byly na (policejních) služebnách sekundárně viktimizovány“.

Za nešťastný označila Vondráškův výrok například i vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Podle ní je nutné pečlivě naslouchat všem obětem sexuálního násilí a velmi pečlivě prošetřit každý ohlášený incident. S Vondráškem chce o této tematice komunikovat a více s ním spolupracovat. Podobně se vyslovily i poslankyně Taťána Malá (ANO) a Klára Kocmanová (Piráti).

Podle političek ženy drtivou většinu znásilnění nenahlásí zejména proto, že se bojí toho, že jim nikdo neuvěří. „Takto nepravdivý výrok by z úst nejvýše postaveného policisty v Česku padat opravdu neměl a myslím si, že je to velmi špatný signál směrem k obětem, které to může odradit znásilnění nahlásit, protože mají strach, že jim policisté nebudou důvěřovat,“ zdůraznila Kocmanová.

„Znásilnění a domácí násilí je tak citlivá oblast, že je nezbytné velmi dobře vážit slova,“ uvedla Malá. „To, že se s falešným oznámením (Vondrášek) setkal ve své kariéře, nic nevypovídá o tom, že je to častý jev,“ dodala Malá. Hnutí Nesehnutí pak spustilo internetovou výzvu za nahrazení Vondráška ve funkci policejního prezidenta.

Podle Amnesty International je v Česku každý rok spácháno zhruba dvanáct tisíc znásilnění, ale policii je ohlášeno jen zhruba pět procent z nich. Policie loni dle svých statistik evidovala 880 případů znásilnění.