Problém bude za tři týdny vyřešen, komentoval zmocněnec Kopečný polsko-ukrajinskou roztržku

Vládní zmocněnec Tomáš Kopečný a Jiří Kobza (SPD) v Otázkách Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Současná polsko-ukrajinská roztržka, která se rozhořela na pozadí sporu o dovoz obilí, přispěje ke katarzi napětí a problém bude během několika týdnů vyřešen, řekl v Otázkách Václava Moravce vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný. Narážel na to, že do sporu se promítají blížící se parlamentní volby v Polsku. Také člen sněmovního zahraničního výboru Jiří Kobza (SPD) míní, že je třeba rozlišovat mezí tím, jaká sdělení určuje polská vláda domácímu publiku a jaká směřuje do zahraničí.

„Přispěje to ke katarzi postupně rostoucího napětí, které mezi Kyjevem a jeho největšími spojenci jednoznačně je a narůstá,“ řekl Kopečný. „Polsko  chrání své národní zájmy, stejně jako my v rámci naší interakce a pomoci Ukrajině následujeme to, co vnímáme jako české zájmy. To samé dělá Polsko. Ale v momentě, kdy tam shledá nějaký bod, který neodpovídá tomu, co je dobré pro polskou zemi, tak se s tím ozvou. A Ukrajina na to následně musí reagovat.“

O problému ukrajinského obilí na polském trhu se podle něj už dříve mluvilo v kuloárech. „V momentě, kdy se to přenese takhle na světovou úroveň, tak je to zkrátka moment, kdy se vyčistí vzduch. Už to, co můžeme teď vidět z vyjádření polského prezidenta i ukrajinského vedení, naznačuje, že ten problém bude za tři týdny určitě vyřešen,“ dodal vládní zmocněnec.

Narážel na skutečnost, že Polsko čekají v polovině října parlamentní volby. Prezident Andrzej Duda v pátek uvedl, že nynější spor s Ukrajinou vztahy obou zemí výrazně nepoškodí.

O tom, že na roztržce se podepsaly i blížící se polské volby, je přesvědčen rovněž Kobza. „Měli bychom rozlišovat stanovisko polské vlády, které je určené pro vnitřní trh a které je určené do zahraničí,“ konstatoval v Otázkách Václava Moravce.

„Polská vláda teď velmi pečlivě zvažuje každé svoje prohlášení, protože ví, že v momentě, kdy by nějakým způsobem rozladila zemědělskou lobby a farmáře, tak nemá šanci zůstat u svých míst,“ dodal člen sněmovního zahraničního výboru.

Problém se má zmírnit, až se ukrajinské obilí dostane na světový trh

Kobza dovoz ukrajinského obilí kritizuje. „Dodávky obilí, které je za zlomek produkční ceny tady u nás, bourají potravinářský trh,“ míní poslanec SPD. Podle Kopečného ale pro Česko nepředstavuje ukrajinské obilí tak velký problém jako pro jiné země, protože ho na české území neputuje tolik.

„Důvod, proč je to právě Maďarsko, Slovensko a Polsko, je to, že to jsou sousední státy a tranzitní státy, tedy ty, přes které se ukrajinské obilí má dovážet do zemí, kam směřovalo dříve, předtím, než Rusové začali systematicky ničit ukrajinské přístavy a sila, která u těch přístavů jsou,“ podotkl vládní zmocněnec s tím, že před transportem do země určení je nutné obilí v tranzitní zemi uskladnit.

„Ale když už je na polském trhu, je možné ho nabízet i pro domácí konzumenty, a to samozřejmě způsobuje napětí. V momentě, kdy bude zaručena možnost, aby ukrajinské obilí mířilo k hlavním odběratelům, což není evropský trh, ale světový, především africký a blízkovýchodní, tak v ten moment už to nebude takový problém,“ uzavřel Kopečný.

Celá diskuse je ve videu v úvodu článku.