PŘEHLEDNĚ: Jak volit v krajských a senátních volbách

Ke konci září čekají voliče dvoje volby. Dvoukolové senátní a jednokolové do krajských zastupitelstev. Nově zvolená bude třetina Senátu a na sedm set krajských zastupitelů. Kde přesně se bude volit a jak na voličské průkazy? Web ČT24 přináší velký volební manuál, který odpovídá na klíčové otázky.

Kde se bude volit

Krajské volby se uskuteční ve 13 krajích. Lidé s trvalým pobytem v Praze v krajských volbách nevolí. Volby do zastupitelstva se totiž v hlavním městě konají současně s komunálními volbami. 

První kolo senátních voleb se týká voličů s trvalým pobytem v jednom z 27 vymezených volebních obvodů.

Ve druhém kole senátních voleb se pak volí už jen v těch obvodech, ve kterých žádný z kandidátů v prvním kole nezískal nadpoloviční většinu hlasů. Do druhého kola postupují jen dva kandidáti, kteří v prvním kole získali nejvíc hlasů.

Krajské volby a 1. kolo senátních voleb

  • 20. září 14:00–22:00
  • 21. září 8:00–14:00


2. kolo senátních voleb 

  • 27. září 14:00–22:00
  • 28. září 8:00–14:00

Kdo může volit

Voleb se může zúčastnit český občan, který nejpozději druhý volební den dosáhne plnoletosti. V případě krajských voleb musí mít navíc trvalé bydliště v některém z 13 krajů mimo hlavní město Prahu. Voliči v senátních volbách musí mít trvalý pobyt v jednom z 27 vymezených volebních obvodů.

Jak volit s voličským průkazem

S voličským průkazem v krajských volbách mohou lidé hlasovat v kterémkoliv volebním okrsku, ale pouze v rámci kraje, ve kterém mají trvalý pobyt. Pokud někteří voliči bydlí v zahraničí, ale trvalou adresu mají stále nahlášenou v Česku, volit mohou také. Jen ale na území Česka. Buď musí přijet a odvolit ve svém spádovém volebním okrsku nebo si vyřídit voličský průkaz a odvolit jinde. Vždy ale pouze na území kraje, ve kterém mají nahlášení trvalý pobyt. 

V případě senátních voleb je možné hlasovat také v kterékoliv volební místnosti, ale opět pouze v rámci volebního obvodu, do kterého volič patří podle adresy svého bydliště.

V senátních volbách mohou s voličským průkazem navíc hlasovat i lidé, kteří jsou zapsaní na zvláštním seznamu voličů u zastupitelského úřadu v zahraničí. S voličským průkazem musí v době konání voleb přijet na území Česka. Odvolit potom můžou ve kterémkoliv volebním obvodu, kde se senátní volby konají.

V krajských ani senátních volbách nelze hlasovat ze zahraničí. 

Voličský průkaz si každý musí vyřídit zvlášť pro krajské i senátní volby. U senátních voleb je možné žádat současně o průkaz pro první i druhé kolo. 

Důležité je, že pokud si volič vyřídí voličský průkaz, musí přijít k volbám s tímto dokumentem. Pokud by se, například na poslední chvíli, rozhodl volit ve své kmenové volební místnosti, i do ní už musí přijít i s voličským průkazem. Volební komise ho totiž už nebude mít ve svých seznamech.

Krajské volby

  • Písemně, elektronicky přes datovou schránku či Portál občana – doručit do 13. září do 16:00.
  • Osobně na obecním úřadě do 18. září do 16:00.

1. kolo senátních voleb:

  • Písemně, elektronicky přes datovou schránku či Portál občana – doručit do 13. září do 16:00.
  • Osobně na obecním úřadě do 18. září do 16:00 (včetně zastupitelských úřadů v zahraničí).

2. kolo senátních voleb:

  • Písemně, elektronicky přes datovou schránku či Portál občana – doručit do 20. září do 16:00.
  • Osobně v případě zastupitelských úřadů Česka v zahraničí do 24. září do 16:00.
  • Osobně na obecním úřadě do 25. září do 16:00 hodin.

Co dělat, když nemůže volič dorazit osobně

Pokud má volič závažné důvody, zejména zdravotní nebo rodinné, může požádat obecní úřad (ve dnech voleb přímo svoji okrskovou volební komisi), aby mohl hlasovat mimo volební místnost. Členové komise za ním dorazí s přenosnou hlasovací schránkou. Takto hlasovat je možné pouze u okrskové komise, která má danou osobu na seznamu voličů. Výjimku tvoří voliči s voličskými průkazy. Ti mohou svůj hlas vhodit do přenosné schránky kterékoliv okrskové komise v kraji, v případě krajských voleb, a obvodu v případě voleb senátních.

Hlasovací lístky

Hlasovací lístky pro krajské volby i první kolo senátních voleb by voliči měli najít ve svých poštovních schránkách nejpozději 17. září. V případě druhého kola senátních voleb už se lístky nerozesílají a voliči je dostanou až ve volební místnosti.

Jak je to s kroužkováním

V krajských volbách mohou voliči dát takzvaný přednostní hlas až čtyřem kandidátům na jednom hlasovacím lístku. Přednostní hlasy se udělují zakroužkováním pořadového čísla vedle jména kandidáta a mohou ovlivnit, zda nakonec v zastupitelstvu zasedne. Ve volbách do Senátu se nekroužkuje. Každý z kandidátů má svůj vlastní volební lístek.

Na co nezapomenout

K volbám je nutné si s sebou vzít průkaz totožnosti. Může to být buď občanský průkaz nebo platný cestovní pas. Ti, kdo si vyřídili voličský průkaz, na něj také nesmí zapomenout. A to i v případě, že se nakonec rozhodnou volit ve své kmenové volební místnosti. Jakmile jednou průkaz obdrželi, nebude jim bez něj umožněno volit.

O čem budou voliči rozhodovat

Voliči budou v senátních volbách rozhodovat o složení jedné třetiny Senátu na následujících šest let. Volit budou 27 senátorů a senátorek, z každého volebního obvodu vzejde jeden. Celkem se o mandát uchází 169 kandidátů.

V krajských volbách se bude volit 685 zastupitelů. Počet zastupitelů se liší podle počtu obyvatel v krajích. Nejméně zastupitelů – 45 – volí v Kraji Vysočina, Karlovarském, Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém a Zlínském kraji. Plzeňský, Ústecký, Jihočeský a Olomoucký kraj vybírají po 55 představitelích. V Moravskoslezském, Jihomoravském a Středočeském kraji budou lidé volit maximální počet zastupitelů, tedy 65.