PŘEHLEDNĚ: Vše, co potřebujete vědět o krajských volbách

V pátek 20. září a v sobotu 21. září se v Česku uskuteční krajské volby. Lidé budou vybírat zastupitele ve 13 krajích, hlasování se netýká Prahy, kde se volí současně s volbami do obcí. Nejvíce mandátů obhajuje ANO, které bude stejně jako ODS a STAN hájit tři pozice hejtmanů. Web ČT24 přináší všechny podrobnosti k letošním krajským volbám.

Kdy a kde se volí?

Lidé budou vybírat krajské zastupitele v pátek 20. září 2024 od 14:00 do 22:00 hodin a v sobotu 21. září 2024 od 8:00 do 14:00 hodin. Volí se ve 13 krajích, nehlasuje se v Praze, kde se volby do zastupitelstva konají současně s komunálními volbami. V krajských volbách není možné volit ze zahraničí.

Kdo může volit?

Voleb se smí zúčastnit český občan, který alespoň 21. září dosáhne plnoletosti a má trvalý pobyt v obci spadající pod jeden ze 13 krajů. Zároveň nesmí mít omezenou svobodu z důvodu ochrany zdraví nebo omezenou svéprávnost k výkonu volebního práva. Na rozdíl od komunálních nebo evropských voleb nemohou hlasovat občané jiných členských států EU.

Kdy a kde lze získat hlasovací lístky?

Hlasovací lístky obdrží voliči na adresu trvalého pobytu nejpozději 17. září. Pokud je nedostanou, mohou se obrátit na svůj obecní úřad. Lístky je ale také možné si vyžádat přímo ve volební místnosti v termínu voleb.

Je možné hlasovat s voličským průkazem?

V krajských volbách je možné hlasovat s voličským průkazem, ale pouze ve stejném kraji, kde má volič trvalý pobyt. Vybrat si může kteroukoliv volební místnost. Průkaz vydává obecní úřad příslušný podle místa pobytu a je možné o něj požádat už ode dne vyhlášení termínu voleb.

Osobní žádost na úřadě je možné podat nejpozději 18. září do 16:00 hodin. Písemná žádost musí být na úřad doručena nejpozději 13. září v 16:00 hodin – musí obsahovat úředně ověřený podpis nebo být zaslána elektronicky přes datovou schránku. E-mail nestačí. Průkaz následně bude zaslán na adresu trvalého pobytu nebo je možné si jej vyzvednout na obecním úřadě.

Kde odevzdat hlas a co s sebou?

Volič hlasuje v místnosti na území obce, ve které má nahlášený trvalý pobyt. Pokud je v obci více volebních okrsků, hlasuje v té místnosti, kam podle místa svého pobytu patří. Starosta nejpozději do 5. září zveřejní, které části obce spadají do jednotlivých okrsků, uvede také adresy volebních místností. Tyto informace většinou starostové zveřejňují na úřední desce obce.

Pokud mají lidé voličský průkaz, mohou odevzdat hlas ve kterékoliv volební místnosti na území stejného kraje, ve kterém mají trvalý pobyt. Musejí tam odevzdat průkaz komisi.

Každý volič musí také ve volební místnosti prokázat svou totožnost a české státní občanství občanským průkazem nebo platným cestovním pasem. Pokud tak neučiní, nebude k hlasování připuštěn.

Kdo se volí?

Lidé vyberou členy krajských zastupitelstev ve zmíněných 13 krajích. Jejich počet se liší – zatímco Kraj Vysočina a Karlovarský, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický a Zlínský kraj mají 45 zastupitelů, tak Plzeňský, Ústecký, Jihočeský a Olomoucký kraj vybírají po 55 představitelích. Nejvyšší počet – 65 zastupitelů – úřaduje v Moravskoslezském, Jihomoravském a Středočeském kraji. Cifry se odvíjí od počtu obyvatel, proto Plzeňský kraj díky překročení hranice 600 tisíc obyvatel získal oproti minulým volbám o 10 zastupitelů více.

Kandidáti v krajských volbách 2024
Zdroj: ČSÚ

Jak je to s preferenčními hlasy?

V krajských volbách je možné udělit preferenční hlasy nejvýše čtyřem kandidátům na jedné kandidátní listině – stačí zakroužkovat jejich pořadové číslo. Nelze ale vybírat napříč kandidátkami, volič musí do obálky vhodit pouze jeden hlasovací lístek, aby byla volba platná.

Co když zdraví neumožní cestu do volební místnosti?

Pokud má volič závažné důvody, zejména zdravotní nebo rodinné, může požádat obecní úřad nebo ve dnech voleb svoji okrskovou volební komisi, aby mohl hlasovat mimo volební místnost. Na základě této žádosti vyšle komise dva své členy s přenosnou schránkou, úřední obálkou a hlasovacími lístky. Komise nicméně může vysílat své členy s přenosnou urnou pouze v rámci svého volebního okrsku (lidé s voličským průkazem mohou požádat kteroukoliv okrskovou komisi ve svém kraji). Při hlasování postupují členové okrskové volební komise tak, aby byla zachována tajnost hlasování.

Volby do zastupitelstev krajů 2024 – důležitá data

  • 13. září, 16:00: končí možnost písemně požádat o vydání voličského průkazu
  • 18. září, 16:00: končí možnost osobně požádat o vydání voličského průkazu
  • 20. září, 14:00 až 22:00: první den voleb do zastupitelstev krajů
  • 21. září, 8:00 až 14:00: druhý den voleb do zastupitelstev krajů