Přechod voličů v Česku je nečitelný, jinde je volební morálka vyšší, říká politolog Macek

Otázky Václava Moravce: Politolog Lukáš Macek (zdroj: ČT24)

Doporučení neúspěšných kandidátů nemusí fungovat v České republice ani v zahraničí, tamní voliči se ale řídí jasnou politickou logikou a vnitřní koherencí. Už dříve se v tuzemsku ukázalo, že je složité uchopit přechody voličů mezi kandidáty v prvním a druhém kole, řekl v Otázkách Václava Moravce Lukáš Macek, vědecký pracovník na Institutu Jacquese Delorse a ředitel dijonské pobočky Sciences Po Paris.

„Předchozí prezidentské volby ukázaly, že v České republice je matematika přelivů hlasů od jednoho kandidáta k druhému hůře uchopitelná,“ řekl Macek. Jinde je podle něj silnější disciplína voličů i jejich politická logika.

Doporučení neúspěšných kandidátů pro další kolo prezidentské volby však podle něj nemusí být příliš účinné ani v jiných zemích.

„Prezidentská volba v České republice, jako mnoho voleb v Evropě nebo USA, je ale natolik polarizovaná, že bych považoval za překvapivé, kdyby se relevantní počet voličů od neúspěšných kandidátů (Danuše Nerudová a Pavel Fischer, pozn. red.) přesunul k Andreji Babišovi,“ říká Macek.

Bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová i senátor Pavel Fischer (nestr.) se rozhodli před druhým kolem volby podpořit armádního generála ve výslužbě Petra Pavla. 

Volba je otevřená

Politická scéna v České republice není podle Macka ještě zcela usazená. Dokládá to i tím, že řada významných politických stran nenasadila svého politické kandidáta. Je to podle něj prvek, který by se jen těžko hledal v západoevropských zemích. Zároveň připouští, že se může jednat o pozitivní faktor, protože do politiky vstupují nové osobnosti.

„Kdyby takto dopadlo první kolo prezidentské volby ve Francii, tak bych si myslel, že je rozhodnuto. Ale vzhledem ke specifikům, která jsem zmínil, domnívám se, že prezidentská volba je ještě otevřená a že to může dopadnout těsně. Přeci jenom si ale myslím, že Petr Pavel je dnes v situaci favorita,“ dodal v diskusním pořadu Lukáš Macek.

Pavlovi nahraje vyšší volební účast, Babiš ji naopak potřebuje nižší

Volební účast v prvním kole blížící se sedmdesáti procentům považuje Macek za „nalezení cesty zpět k urnám“. Připomněl, že zhruba od roku 2000 bývá volební účast v zemi poměrně nízká. „Určitě je dobře, jestli prezidentská volba splní alespoň ten účel, že přitáhne větší počet občanů do politického dění,“ uvedl.

Šance pro Andreje Babiše by podle něj narůstaly při nižší účasti, volební účast kolem sedmdesáti procent by naopak měla pomoct Petru Pavlovi.

Podle aktuálního průzkumu společností Kantar CZ a Data Collect pro ČT plánuje jít v druhém kole volit 84 procent dotázaných. Volební účast v prvním kole činila 68,23 procenta.