Potřebujeme nový registr zbraní, míní policejní prezident Vondrášek

Interview ČT24: Policejní prezident Martin Vondrášek (zdroj: ČT24)

Efektivitu policie by mohl zvýšit nový centrální registr zbraní a také analytický nástroj, který by propojil policejní informační systémy, řekl v Interview ČT24 policejní prezident Martin Vondrášek. Vyzdvihl práci policistů, kteří zasahovali proti střelci na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Policie podle Vondráška nyní disponuje množstvím informačních systémů, které analyzují data a jsou schopny kriminalistům poskytnout strukturovaný výstup. „Nad těmi všemi systémy ale není jednotná analytika. Nejenom že potřebujeme vytěžovat samostatně vícero informačních systémů s nějakými kvalifikovanými výstupy, ale my potřebujeme, aby nad tím něco bylo a zpracovalo výstupy z jednotlivých systémů do nejdůležitějších informací, které potřebujeme – a rychle,“ vysvětlil policejní prezident. Na takovém nástroji se podle něj v současnosti již pracuje.

Další věc, která by kriminalistům mohla usnadnit práci, je novější verze centrálního registru zbraní. „Centrální registr zbraní je deset let starý. Je tam celá řada nepřesných záznamů, protože 99 procent z nich tam vkládají držitelé zbrojních licencí. To nám stěžuje analytiku s informacemi,“ upozornil Vondrášek.

Zdůraznil, že nový registr musí být vyvinut do roku 2025. „Zkrátil by čas a vyhodnocení všech informací, které nám dávají naše informační systémy. Je to o tom, že v okamžiku, kdy máte člověka, který má záznam a je třeba v pátrání, tak si ho dohledají všichni policisté v Česku. Prochází nějakou evidencí,“ doplnil policejní prezident.

Centrální registr zbraní podle něj hrál roli i při vyšetřování vraždění v Klánovicích. „(První oddělení pražské policie) na základě znalostí z expertizy střel z Klánovic vytipovalo zbraň, z níž bylo s vysokou pravděpodobností stříleno. Tím se dostalo k počtu držitelů tohoto druhu zbraně. Ta skupina byla ohromná, v tu chvíli ale se skupinou čtyř tisíc podezřelých nepracoval žádný systém,“ dodal Vondrášek.

Všichni se ptají, jestli se tomu dalo zabránit

První zprávy o útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy se podle svých slov dozvěděl, když byl na jednání na policejním prezidiu. „Občas přijdou informace, kterým člověk na první dobrou nechce věřit. Informaci jsem dostal od operačního důstojníka, poté jsem si volal s pražským ředitelem. Na nic jsem nečekal a jel na místo události,“ popsal Vondrášek.

Řekl také, že každý policista, který cítí odpovědnost a není zcela cynický, si musí klást otázku, zda se útoku dalo zabránit. „Chtěl jsem, aby někdo alespoň trochu bez emocí a osobní účasti prověřil tok informací mezi policisty ze středních Čech a Prahy a vyhodnotil, jestli postupovali tak, jak měli. Proto jsem požádal ředitele úřadu vnitřní kontroly, aby na to vrhnul dostupné síly a prostředky,“ řekl policejní prezident.

Výsledkem je zhruba padesátistránková zpráva o prověření zásahu, kterou policie v úterý předala Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). Inspekce podle Vondráška dosud neshledala žádné důvody k zahájení úkonů trestního řízení. „Pro mě bylo důležité, když se mi ředitel úřadu vnitřní kontroly podíval do očí a řekl, že našli nějaké drobnosti, ale nic z toho by nemělo dopad na následky, ke kterým došlo,“ podotkl Vondrášek.

Vyzdvihl práci policistů a uvedl, že jejich dojezd na místo zásahu byl v porovnání s tuzemskými i zahraničními standardy velmi rychlý. „Jeden úhel pohledu, který je pro nás nejbolestivější, a to je ten, co jsme mohli udělat jinak, abychom tomu předešli. Poté je tu ale ten druhý úhel pohledu, že vždy ty následky mohly být násobně větší,“ zdůraznil policejní prezident.