Poslanci podpořili odpadový zákon i regulaci reklamy na zdravotnické prostředky

Poslanecká sněmovna v pátek v úvodním kole debaty podpořila novou odpadovou legislativu i regulaci zdravotnických prostředků, mezi které patří protézy, berle, pleny, naslouchátka či invalidní vozíky. Poslanci také uctili minutou ticha památku někdejšího disidenta, politika a velvyslance Luboše Dobrovského.

Sněmovna přes výhrady opozice podpořila novelu, která má konec skládkování odpadu odložit z původně plánovaného roku 2024 na rok 2030 spolu s razantním zvýšením poplatku za ukládání odpadu. Novelou se budou nyní zabývat výbory pro životní prostředí, hospodářství a pro veřejnou správu.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ocenil, že novela nebyla odmítnuta. „Není možné v této oblasti dosáhnout nějaké komplexní shody se všemi. Nikdo nebyl příliš nadšen, nikdo nebyl příliš zklamán,“ uvedl k obsahu předlohy.

Brabec poukázal na to, že ČR energeticky využívá jen 12 procent odpadu, což je pod evropským průměrem. Zákon o odpadech má zvýšit recyklaci a opětovné využití komunálního odpadu až na 65 procent v roce 2035. 

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ohlásila, že bude prosazovat zachování konce skládkování komunálního odpadu v roce 2024. Jana Černochová se pozastavila nad tím, proč chce vláda zvýšit poplatek za ukládání odpadu z 500 korun na 1850 korun za tunu. Podle poslankyně by stačilo 1200 korun za tunu.

Novela má zavést motivační nástroje pro obce, které budou plnit průběžné požadavky na míru třídění komunálních odpadů. Pokud budou schopny vytřídit postupně až 75 procent svého komunálního odpadu, budou za zbytek odpadu, který by případně ukládaly na skládku, platit nižší částky.

Bezpečnost zdravotnických prostředků

Vetší bezpečnost zdravotnických prostředků má přinést návrh nového zákona, který sněmovna podpořila v úvodním kole. Zdravotnické prostředky jsou například protézy, berle, pleny, naslouchátka či invalidní vozíky a pomůcky pro diabetiky.

Vládní předloha reaguje na přímo účinné evropské nařízení. Současně nastaví pravidla reklamy na tyto prostředky tak, aby nebyla klamavá. Návrhem se bude zabývat zdravotnický výbor.

Evropské nařízení bude účinné od konce května letošního roku. „Jednalo se o reakci na nechvalně známou sérii kauz závadných prsních implantátů,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Každý implantát bude mít svou kartu s vysvětlením použití i rizik.

Návrh zákona zruší části národní právní úpravy zdravotnických prostředků, které se stanou s účinností evropského nařízení nadbytečnými. Český zákon zahrne jen oblasti, kde to nařízení umožňuje.

Norma předpokládá výrazně podrobnější dokumentaci, registrační povinnosti nebo vymezuje dozorovou roli Státního ústavu pro kontrolu léčiv, a to i kontrole dodržování regulace reklamy. Zpřísnění podmínek propagace má zamezit například případům, kdy prodejci některé výrobky klamavě vydávají za zdravotnické prostředky, které mohou pacienty vyléčit.

Změny čekají také pravidla výdeje zdravotnických prostředků. U nejméně rizikových pomůcek už nebude nutné, aby je pacientům dávali lidé s příslušnou odbornou způsobilostí. Nebude to ale platit u optických prostředků. Zákon zakáže obnovu zdravotnického prostředku určeného pro jedno použití, protože není možné stoprocentně zajistit ohrožení zdraví pacientů při opakovaném použití. 

Minuta ticha za Luboše Dobrovského

Minutou ticha uctili poslanci památku Luboše Dobrovského, který zemřel ve čtvrtek ve věku 87 let. O pietu sněmovnu požádala předsedkyně branného výboru Jana Černochová (ODS).

Dobrovský byl začátkem 90. let československým ministrem obrany, dva roky vedl kancelář prezidenta Václava Havla. Od konce 50. let působil jako komentátor a zahraniční zpravodaj Československého rozhlasu, po roce 1968 se živil jako skladník, čistič oken nebo topič. Podepsal Chartu 77 a redigoval samizdatové publikace.