Kauza vadných implantátů, které dostaly i stovky Češek, se znovu otevírá. Soud nařídil nový proces

Francouzský kasační soud nařídil nový proces v kauze vadných prsních implantátů francouzské firmy PIP, které dostaly desítky tisíc žen po celém světě, včetně Češek. Zrušil tak dřívější rozhodnutí, které zprostilo odpovědnosti certifikační společnost TÜV. Tento německý gigant zodpovídal za to, že PIP splňuje evropské normy týkající se prsních implantátů před jejich uvedením na trh.

Společnost TÜV uskutečnila v prostorách PIP mezi lety 1997 a 2010 celkem třináct kontrol, na závady ale nepřišla. Společnost PIP přitom léta plnila implantáty falešným gelem, a tím ohrožovala zdraví žen. V prosinci 2013 byl zakladatel firmy Jean-Claude Mas odsouzen za výrobu vadných prsních implantátů ke čtyřletému vězení. Kratší tresty vězení dostali čtyři další zaměstnanci zaniklé firmy.

Sdružení obětí vadných implantátů středeční verdikt uvítalo jako naději, že se oběti domohou odškodnění, protože soud „odmítnutím strategie TÜV otevřel cestu k největšímu kolektivnímu procesu na světě“. 

„Cesta k odškodnění je od nynějška otevřena pro 400 tisíc pacientek po celém světě,“ uvedl advokát sdružení Olivier Aumaitre a odhadl, že při částce 15 tisíc eur (asi 388 tisíc korun) na pacientku by se odškodnění mohlo vyšplhat k sumě šesti miliard eur (přes 155 miliard korun). 

Certifikační společnost se zbavuje odpovědnosti

Společnost TÜV naopak ve svém prohlášení uvedla, že podvod spáchaný společností PIP nemohla odhalit. Kasační soud „neřeší otázky odpovědnosti“, zdůraznila právnička TÜV Cécile Deryckeová. „Jsme si jisti, že soudy budou nadále dospívat k závěru, že společnosti TÜV v případu PIP nenesou odpovědnost,“ dodala.

Agentura AFP připomněla, že v červenci 2015 odvolací soud v Aix-en-Provence zbavil TÜV veškeré odpovědnosti s tím, že německá firma a její francouzská pobočka dodržely povinnosti certifikační společnosti a nedopustily se chyby. Tento soud zrušil i rozsudek soudu z Toulonu, který firmě uložil vyplatit 3400 eur (88 tisíc korun) každé ze 1700 stěžovatelek, dohromady tedy 5,8 milionu eur (150 milionů korun). 

V souvislosti s implantáty od společnosti PIP se objevily i dohady, že tyto výrobky podporují vznik rakoviny. To se ale nepotvrdilo. Skandál kolem implantátů nicméně vyvolal v roce 2011 paniku. Úřady tehdy doporučily ženám, které dostaly silikonové výplně od této společnosti, aby si je nechaly raději vyjmout. V České republice mělo implantáty PIP více než 2000 žen. České ministerstvo zdravotnictví jim také doporučilo výměnu a valná většina žen ji podstoupila.