Pomoc obětem domácího násilí je v době koronaviru složitější, organizace omezily některé služby

Události: Situace samoživitelek a obětí domácího násilí v době koronaviru (zdroj: ČT24)

Omezení pohybu podle zkušeností z některých evropských zemí přináší nárůst počtu případů domácího násilí. Také česká intervenční centra řeší, jak ohroženým při současném úsporném režimu pomoci. Situace je nyní složitější například i pro mnohé samoživitelky.

Třiatřicetiletá matka dvou dětí z Prahy pracovala jako servírka. Ze dne na den ale přišla o práci. Manžela policie vykázala z bytu, protože ji týral. Bez jeho peněz jí na nájem nezbývá.

„Musela jsem navštívit rodinu, u které teď jsem. Zatím čerpám z ušetřených peněz, ale do budoucna nevím,“ popsala svou situaci žena, která si přeje zůstat v anonymitě.

Cesta k obvyklé pomoci je teď složitější. Třeba potravinová banka funguje omezeně, stejně jako azylové domy nebo úřad práce. „Naše klientky jsou často z ekonomických poměrů, které neumožňují rychle reagovat pomocí e-mailu. Není pro ně jednoduché vyplnit žádost on-line,“ uvedla sociální pracovnice z Intervenčního centra Praha Lada Poláková.

Úsporný režim mají i organizace, které ohroženým pomáhají. Třeba Bílý kruh bezpečí přerušil terapie a nevyjíždí do terénu. Na telefonu je ale nepřetržitě a hovory jsou podle organizace v současnosti delší a hlubší.

„Lidé mají více času a možná se mění hodnotový žebříček. Našim konzultantům se zdá, že někteří lidé se rozhodli z gruntu vyřešit vztahy, které jsou nefunkční a zakalené domácím násilím,“ popsala prezidentka Bílého kruhu bezpečí Petra Vitoušová. 

Moderátorka a instruktorka fitness Hana Kynychová dva roky objížděla jako tvář osvětové kampaně republiku. Kontakt s partnerem se sklony k násilí podle ní právě v této době představuje ještě větší riziko. 

„Pokud je agresor podrážděn –⁠ ať už je to z důvodu špatně udělaného jídla nebo toho, že se po něm chce, aby udělal něco víc, než musel –⁠ tak určitě nebude reagovat jinak,“ uvedla Kynychová.

Nabitý mobil vždy u sebe, radí odborníci

Psychologové mimo jiné doporučují mít u sebe pořád nabitý mobil. „Je potřeba říkat obětem domácího násilí, že i v korona době mohou otevřít dveře tím, že zavolají na linku 116 006 nebo na policii,“ podotýká policejní psycholožka Ludmila Čírtková. 

Pomoc obětem označila jako prioritu třeba policie v Německu. Ve Francii vzrostl od začátku stavu nouze počet oznámení o třicet procent. Ve Velké Británii zase zvažují pro oběti využít neobsazené hotely a v Kanadě podpořil ohrožené v televizním vysílání premiér Justin Trudeau.