Politické špičky na Hradě odmítly nátlak Číny. Kvůli koronaviru omezí své zahraniční cesty

Nejvyšší ústavní činitelé ve středu ve společném prohlášení odmítli nátlak Číny a odsoudili vyhrožování odvetnými opatřeními. Reagovali tak na dopis čínského velvyslanectví kvůli plánované cestě senátorů na Tchaj-wan. V souvislosti s šířením nového typu koronaviru ústavní činitelé vyzvali občany ke klidnému, zodpovědnému a racionálnímu přístupu.

Schůzky na Pražském hradě se zúčastnil prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO), předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO), ministr zahraničí Tomáš Petříček, ministr vnitra Jan Hamáček (oba ČSSD) a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). K otázkám zahraniční politiky se nejvyšší ústavní činitelé scházejí pravidelně asi jednou za čtvrt roku.

Ústavní činitelé zdůraznili, že Česko i jeho představitelé mají právo na nezávislé rozhodování v zahraniční politice. Potvrdili i zájem rozvíjet ekonomickou a kulturní spolupráci s Tchaj-wanem, podle nich to nezpochybňuje politiku jedné Číny, kterou Česko zastává.

Ústavní činitelé se ale v bodě o Číně neshodli a museli hlasovat o znění prohlášení, upozornil předseda Senátu Miloš Vystrčil. Před schůzkou žádal odvolání čínského velvyslance.

Čínská ambasáda předala v lednu Hradu podle Aktuálně.cz dopis, kde hrozila trestem tehdejšímu předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi (ODS) i českým firmám v Číně, pokud se uskuteční plánovaná Kuberova návštěva Tchaj-wanu. Řada senátorů se proti dopisu ohradila, nový předseda Senátu Vystrčil po svém nástupu do funkce nevyloučil možnost, že návštěvu horní komory na Tchaj-wanu uskuteční.

Politici kvůli koronaviru zruší své zahraniční cesty

Ústavní činitelé se dále dohodli, že kvůli šíření nového typu koronaviru zruší své zahraniční cesty. Po schůzce to uvedl předseda Senátu Vystrčil. Podle ředitele zahraničního odboru Hradu Rudolfa Jindráka nejde o zrušení zahraničních cest, ale jejich omezení. Cesty týkající se například koordinace boje s koronavirem jsou podle něj nutné.

Podobně se vyjádřil i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). „Nejedná se o plošné rušení, ale samozřejmě plán cest vychází z vývoje situace. Osobně odkládám všechny cesty, které nejsou nezbytně nutné,“ sdělil.

Téma koordinace zahraničních cest bývá pravidelným bodem jednání ústavních činitelů. Vystrčil řekl, že o nich mluvili i ve středu, dohodli se ale, že je zruší. „Protože říkáme lidem, že by měli zůstat doma a pokud možno nechodili nikam do společnosti, a tím nezvyšovali riziko nákazy, takže by se politici měli chovat podobně,“ uvedl Vystrčil.

Upozornil však, že mohou existovat výjimky a je například na prezidentu Zemanovi, zda pojede na plánovanou cestu do Číny. „To je jeho věc, samozřejmě má to své atributy, o kterých předpokládám, že bude mluvit on a je na něm, jak se rozhodne,“ dodal.

Zeman se chce zúčastnit dubnového summitu zemí střední a východní Evropy s Čínou. Bude se konat v polovině dubna v Pekingu. Zeman v úterý řekl, že v Pekingu je situace v souvislosti s koronavirem klidná. Je přípraven následně zůstat v Lánech v karanténě. 

Ústavní činitelé vyzvali ke klidnému přístupu

V souvislosti s šířením koronaviru ústavní činitelé vyzvali občany ke klidnému, zodpovědnému a racionálnímu přístupu. Vyjádřili naději, že v co nejkratší době se situace stabilizuje. Ve společném prohlášení napsali, že byli informováni o aktuální situaci, zhodnotili mezinárodní dopady nemoci a projevili solidaritu s nejvíce postiženými zeměmi.

„Nejvyšší ústavní činitelé vyzvali občany ČR ke klidnému, odpovědnému a racionálnímu přístupu a rekapitulovali přijatá opatření ze strany ČR, a to jak na ochranu obyvatel, tak i ve světle aktivit ostatních států a mezinárodních a regionálních organizací,“ uvedli. Dodali, že v tomto kontextu ocenili aktivity mimo jiné v rámci Visegrádské skupiny.

Předseda Senátu Vystrčil po jednání upozornil, že opatření přijatá v Česku kvůli koronaviru zřejmě budou opět zesílena. Vybídl k tomu, aby se občané chovali odpovědně. Téma koronaviru podle něj do jisté míry na jednání překrylo i další témata, jako třeba problematiku Číny.