Policisté i hasiči tři dny neúspěšně hledali mladíka, kterého v Praze spláchla přívalová vlna

Události ČT: Třetí den pátrání po mladíkovi, kterého v Praze spláchla přívalová vlna (zdroj: ČT24)

Policie a hasiči tři dny pátrali po nezvěstném muži, kterého v sobotu odpoledne při hledání takzvaných kešek zřejmě spláchla přívalová vlna v podzemní části Motolského potoka. Policisté i strážníci prohledávali Vltavu a její břehy, potápěči pražských hasičů v pondělí hledali ve stokách, do kterých je potok svedený.

Pátrání v podzemních chodbách Motolského potoka ukončili hasiči v pondělí po druhé hodině odpoledne. „Poslední úsek mezi ulicemi Vrchlického a Plzeňskou byl prohledán. Hasiči v tuto chvíli ukončili prohledávání podzemí Motolského potoka,“ oznámili po druhé hodině odpoledne na twitteru. Vltavu u Mánesa pak ještě prohledávala poříční policie z lodí, a to až do osmé hodiny večer, kdy pátrání přerušila.

Podle policejního mluvčího Jana Rybanského budou policisté místo znovu prohledávat v úterý. „Pokud bude třeba, vrátí se tam i potápěči, případně policie pozve ke spolupráci i potápěče hasičů,“ uvedl Rybanský.

Policisté rozšířili oblast, ve které po zmizelém muži pátrají. Tělo hledají od výpusti Motolskeho potoka až k Helmovskému jezu, oznámili v pondělí odpoledne na twitteru. 

Pondělní pátrací akce po zmizelém mladíkovi začala kolem deváté hodiny ráno. Ve Vltavě a u jejích břehů hledali policisté z poříčního oddělení. „Mají s sebou i potápěčskou techniku, v případě, že by byla potřeba,“ řekl ráno mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Dopoledne prohledávali asi tříkilometrový úsek podzemí Motolského potoka. Do podzemí vlezli z náměstí 14. října na Smíchově.

Hasiči se nejdříve vydali kolem desáté hodiny z náměstí směrem proti proudu potoka. Na místě byli čtyři potápěči, kteří tvoří dvoučlenné týmy. „Kolegové říkali, že je to relativně čistá oblast bez překážek. Prostor tady je docela široký a dá se chodit, ale v Košířích a Motole bylo velmi těsno,“ řekl mluvčí hasičů Martin Kavka.

Po přestávce se potápěči vydali prozkoumat úsek od náměstí směrem k Vltavě. Až k řece se ale podzemím nedostanou, neboť jedna část je zcela zatopena. Odpoledne se proto přesunuli na náplavku a pokračovali v hledání od Vltavy.

Největším rizikem, které si hasiči hlídali, byl déšť. Prostor v podzemí se při něm během několika minut zcela zaplní. Hasiči proto byli v kontaktu s hydrometeorology. „Máme informace každých dvacet minut. Pokud by mělo začít pršet, museli by hasiči okamžitě ven,“ řekl během pátrání Kavka. 

Podle mluvčího hasičů se občas stane, že hasiči musí vyprostit lidi z kanalizace, podobný případ jako nyní, prý ale nikdy neřešili. „Nejčastěji lezou do Hradební stoky u Masarykova nádraží, na Výtoni a v ulici u Seřadiště. Prakticky se tomu nedá zabránit. Výpusti jsou sice osazeny zpětnou klapkou nebo mříží, kvůli umožnění průtoku vody je nelze zamknout,“ mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš
Mrázek.

Pohřešovaný muž byl součástí čtyřčlenné skupiny, kterou ve stoce dlouhé přes čtyři kilometry překvapil prudký liják, když se v podzemním tunelu Motolského potoka věnovali takzvanému geocachingu.

Dvěma z nich se podařilo zachránit, lékaři motolské nemocnice jim ošetřili drobná poranění. Sedmadvacetiletou ženu našli v sobotu večer policisté utonulou pod Jiráskovým mostem.

Pátrání po mladíkovi začalo v sobotu, v neděli pokračovalo od dopoledne zhruba do páté hodiny večer. Do podzemního tunelu, kterým Motolský potok protéká od Košíř na smíchovskou náplavku, hasiči vstupují na různých místech v celé délce stoky.

Po sobotní bouřce byl ještě v neděli v podzemí místy silný proud, hasiči proto museli náročný zásah občas přerušit.

Smíchovská radnice zkontroluje všechny kešky, ty na nebezpečných místech odstraní

Radnice Prahy 5 se rozhodla zkontrolovat všechny kešky v městské části a ty na nebezpečných místech odstranit. Zmapovat všechny kešky chce starosta Prahy 5 Pavel Richter (TOP 09).

„Osobně geocaching provozuji se svými dcerami, a tak vím, že někomu nestačí hledání na loukách, ale vydává se do nebezpečných míst. Proto zkontrolujeme, kde všude jsou na Praze 5 kešky umístěny, abychom zmapovali, jestli mezi nimi nejsou nebezpečná místa a mohli jsme přijmout opatření, která zamezí podobným tragédiím do budoucna,“ uvedl.„Zmíněnou část potoka spravuje odbor ochrany životního prostředí magistrátu, proto si domluvím schůzku, abychom společně zjistili, jestli je možné podniknout bezpečnostní opatření,“ řekl Richter.