Policie vyráží na silnice, poslední dny prázdnin považuje za rizikové. Již zemřeli dva lidé

Události: Policisté kontrolují chování řidičů (zdroj: ČT24)

Policie vyrazila ve velkém na silnice. Větší množství hlídek potkají řidiči na cestách od čtvrtka do neděle. Jde o poslední prázdninový víkend, který považuje dopravní policie za mimořádně rizikový. Loni takový nebyl, za čtyři poslední prázdninové dny zahynuli při nehodách čtyři lidé. Letos však již čtvrteční ráno přineslo velmi tragickou havárii se dvěma oběťmi.

Čtvrtek začal na českých silnicích velmi tragicky – při ranní nehodě na obchvatu Golčova Jeníkova zahynuli dva lidé a sedm dalších utrpělo zranění. Policisté se v té době chystali vyrazit ve velkém na silnice ve snaze zajistit, aby se takových nehod stalo během posledního prázdninového víkendu co nejméně.

Miroslav Šimeček z ředitelství dopravní policie zdůraznil, že se policisté budou během akce, která potrvá do neděle, soustředit na všechny účastníky silničního provozu. „Tedy nejenom motorizovaných, ale také cyklistů a chodců. Cílem akce bude snížení nehodovosti v rizikovém období, kterým je poslední prázdninový víkend,“ uvedl.

Nejintenzivněji se ale chystá dopravní policie hlídkovat na dálnicích – zejména D1, D2, D5, D8 a D52. „Dojde ke společnému nasazení pracovního policejního týmu Autotým, který sdružuje policejní speciály Škoda Superb v civilním barevném provedení, a pracovního týmu Mototým, který sdružuje silné policejní motocykly,“ avizoval Šimeček.

První polovina prázdnin byla na českých silnicích ve srovnání s minulým rokem příznivější – při nehodách zahynulo v červenci 42 lidí, což bylo o čtvrtinu méně než v červenci 2019. V předchozích měsících však byla situace horší. Ve statistice tragických nehod se významně nepromítl ani výrazný útlum provozu během nouzového stavu a omezení volného pohybu na jaře. Za první pololetí zahynulo letos i přes nouzový stav při nehodách 224 lidí, loni 237.

V celoročním srovnání sice loni obětí dopravních nehod oproti roku 2018 ubylo, stále jich však bylo více než v roce 2017, který zůstává historicky dosud nejpříznivější. Přitom ani tehdy se nepodařilo naplnit cíle, které stanovila vláda pro období do roku 2020. Loni byly skutečné výsledky o čtvrtinu horší než strategie předpokládala.