Policie prověřila falešnou SMS vyzývající jménem Petra Pavla k mobilizaci. Nikdo ji neobdržel

Policie nemá důkaz, že by falešná SMS zpráva, která se šířila sociálními sítěmi a vyzývala jménem prezidentského kandidáta Petra Pavla k mobilizaci, skutečně existovala. Od středy se na výzvu policie neozval nikdo, kdo by zprávu obdržel. České televizi to sdělil mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Šíření neexistující SMS zprávy jako první zpochybnil Deník N.

„Dosud se policii neozval nikdo, kdo by zprávu obdržel,“ uvedl na dotaz České televize policejní mluvčí Moravčík. Upřesnil, že policii se sice ozvaly jednotky lidí, kteří zprávu údajně obdrželi, relevanci těchto výroků ale policie vyvrátila.

Obrázek vypadající jako snímek obrazovky s přijatou SMS zprávou se šířil sociálními sítěmi minimálně od minulého týdne a vidělo ho několik stovek tisíc lidí. „Dobrý den, tady Generál Pavel. Touto zprávou bych Vám chtěl poděkovat za hlas ve volební kampani na prezidenta. Poprosím Vás, abyste se dostavil na nejbližší pobočku AČR, kde budete vybaven potřebnou zbrojí pro mobilizaci na Ukrajině,“ stálo ve fiktivní zprávě.

 Tým Petra Pavla minulý týden v noci na středu označil zprávu za falešnou. O existenci nepravdivé zprávy informovala většina médií, včetně České televize. Deník N v druhé polovině týdne zpochybnil existenci SMS zprávy. Tomu nyní nasvědčuje i policejní vyšetřování.

Obsah falešné zprávy se tak pravděpodobně šířil pouze prostřednictvím sdílení na sociálních sítích a informováním v médiích. Obrázek sdílel na Twitteru minulou středu také starosta Tetína a člen týmu kandidáta Pavla Matěj Hlavatý (STAN). Hlavatý podle svých slov obsah sdílel, aby na případ upozornil.

Redakce Deníku N se pokusila najít původního autora obrázku, stopa ale končí u mladé ženy ze Slezska. Ta redakci Deníku N sdělila, že příspěvek viděla na Facebooku, autora ani obrázek se jí už ale nepodařilo znovu dohledat.