Policie obvinila exposlance Škárku za výroky o „zrůdách“

Policie obvinila bývalého poslance Věcí veřejných Jaroslava Škárku, který loni v listopadu na Facebook napsal, že předčasně narozené děti jsou „nevyvinuté zrůdy“ a stát by se jich měl zbavit. Informaci sdělila České televizi mluvčí policie Plzeňského kraje Eva Červenková. Trestní oznámení na bývalého politika podala nezisková organizace Nedoklubko, na jejíž činnost Škárka ve svém příspěvku reagoval. Škárka se za své vyjádření omluvil.

„Potvrzuji, že muž byl obviněn. Vyšetřování bylo zahájeno pro přečin podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod,“ uvedla mluvčí. Podle zákona v tomto případě hrozí trest v rozmezí šest měsíců až tří let vězení. Policie případ prověřovala od listopadu loňského roku, kdy obdržela trestní oznámení.

Škárka, který v letech 2005 až 2009 předsedal straně Věci veřejné, napsal loni na podzim na svém facebookovém profilu, že předčasně narozené děti „budou mít IQ kolem padesátky a budou pro společnost pouze přítěží“. „Pouze nějaká neziskovka se na nich napakuje. Stejné je to i s mentály,“ poznamenal. Stát se podle něj „musí probrat a zbavit se zbytečných lidí“.

„Lidé, kteří nejsou přínosem společnosti, ať už z důvodu mentální či společenské diskvalifikace (dementi, bezďáci, imigranti atd.), nesmí být společností protěžováni. Zbavme se zbytečných,“ vyzval též Škárka.

Na facebookový příspěvek zareagovala Vězeňská služba, u které byl exposlanec zaměstnaný jako vychovatel odsouzených. Bezpečnostní sbor se od jeho výroků distancoval a ukončil s bývalým politikem pracovní poměr.

Proti Škárkovým výrokům se ohradily i neziskové organizace, které se věnují problematice předčasných porodů. Škárka se následně za formu svého vyjádření omluvil. „Udělal jsem špatné vyjádření a musím za to nést odpovědnost,“ řekl Škárka loni v listopadu.