Policie kvůli zakázkám resortu obrany zadržela deset lidí

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v úterý provedli zásah na generálním štábu Armády České republiky a dalších místech. Kvůli veřejným zakázkám ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě obvinili šest lidí a tři firmy. O návrzích na vazbu rozhodne státní zástupce ve středu.

Ve věci, v níž aktuálně provádí úkony trestního řízení NCOZ, vykonává dozor Vrchní státní zastupitelství v Praze. Státní zástupce Adam Borgula uvedl, že při zásahu bylo zadrženo deset lidí.

Podle informací České televize jsou obviněny tři právnické osoby a šest fyzických. Není mezi nimi zřejmě nikdo z vedení ministerstva obrany ani z generálního štábu armády. „Skutky, pro něž bylo zahájeno trestní stíhání proti devíti osobám, souvisí s veřejnými zakázkami ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě,“ řekl Borgula.

„V zakázce jde o to, že armáda hledala někoho, kdo by servisoval zařízení na datovou komunikaci v krizových dobách, kdy armáda nechce být závislá na mobilních operátorech. Policie zjistila, že v pozadí zakázky byla manipulace nebo minimálně pokus o manipulaci s výběrovým řízením,“ popsal redaktor ČT Jiří Hynek.

Ústřední postavou měl být podnikatel Jindřich Špringl se svou firmou, která se o zakázku chtěla ucházet. Údajně se domlouval s ostatními účastníky, měly to být například společnosti Tesla a JIMI CZ, a prý jim nabízel, že pokud on odstoupí, tak jim umožní vyhrát a oni mu dají subzakázku, dodal Hynek.

Web Seznam Zprávy s odvoláním na usnesení o zahájení trestního stíhání konkrétně uvedl, že obviněn je Špringl, jeho firma Analogia, dále společnosti Tesla a TTC Telekomunikace. Z lidí čelí obvinění kromě Špringla ještě výkonný ředitel Tesly Pavel Birner, člen představenstva této společnosti Michal Nováček a prezident firmy František Hála. Dále je podle serveru obviněn ještě Josef Šelepa, šéf holdingu, do nějž spadá firma TTC Telekomunikace, a advokát Ján Pajer.

„V současné době můžeme potvrdit, že ve společnosti TTC Telekomunikace probíhají úkony trestního řízení a společnost se seznamuje se všemi listinami a po poradě s vedením společnosti na toto bude adekvátně reagovat,“ sdělila za firmu Hana Novotná.

Obviněný podnikatel je stíhaný i v kauze Dozimetr

Seznam Zprávy upozornily, že podnikatel Špringl je stíhaný také v kauze Dozimetr. Tato kauza je spojena s pražským dopravním podnikem a úzce se dotkla i vládního hnutí STAN. Jeho tehdejší místopředseda a tehdejší náměstek pražského primátora Petr Hlubuček je jedním z obviněných a místa ve vládě se v souvislosti s případem vzdal i někdejší ministr školství a bývalý předseda hnutí Petr Gazdík.

Nynější předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan zdůraznil, že aktuální zásah s jeho hnutím nijak nesouvisí. Od ministryně obrany Jany Černochové (ODS) očekává, že se bude zajímat o to, proč se na problémy se zakázkou nepřišlo dříve. „Ona se určitě bude zajímat o to, kdo byl za to zodpovědný, jak to, že kontrolní mechanismy neběžely, jak měly. Ta zakázka (…) začala někdy v roce 2018,“ řekl Rakušan v Událostech, komentářích.

Události, komentáře: Policie vyšetřuje veřejné zakázky na ministerstvu obrany (zdroj: ČT24)

Opoziční poslanec Radek Koten (SPD) považuje případ za jednu z mnoha kauz, které jsou podle něj spojeny s armádními zakázkami. „Různých podezření, co se týká zakázek na ministerstvu obrany, bylo mnoho. Že Policie ČR v rámci kauzy Dozimetr přišla i na další věci, co se týká armádních zakázek, je až varující. Armáda je na komunikaci závislá. Když je to navíc záložní komunikace, která by měla být oddělena od kritické infrastruktury, tak je to o to horší. Mohlo by to ohrozit bezpečnost České republiky. Doufám, že velení armády z toho vyvodí důsledky, že se nastaví patřičné kontrolní mechanismy,“ uvedl.

Sama armáda odpoledne zdůraznila, že policejní akce „nesouvisí s akvizičními projekty modernizace a přezbrojení“. Šetřené skutky se podle posledního sdělení armády vztahují „k období před nástupem současného vedení ministerstva obrany a velení Armády České republiky“.

Borgula prozatím neuvedl právní kvalifikaci trestných činů, pro něž se trestní stíhání vede. Pokud u některých obviněných navrhne vazbu, bude o ní rozhodovat soud, a to nejpozději do čtyřiadvaceti hodin od obdržení spisu. 

Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej neupřesnil místa, kam se kriminalisté vydali. „Mohu sdělit, že náš útvar (NCOZ) provádí úkony trestního řízení. Podávání informací má vyhrazeno Vrchní státní zastupitelství v Praze. Více informací zatím poskytovat nebudeme,“ sdělil.