ON-LINE: Pokračuje druhé kolo senátních voleb

V Česku začal o svatováclavském státním svátku druhý den závěrečného kola letošních senátních voleb. Volební místnosti se otevřely v osm hodin. Výsledky včetně jmen dvaadvaceti nových či staronových senátorů by mohly být známy ještě během odpoledne. Rozhodnout o nich bude moci většina z celkem 2,24 milionu voličů, kteří nehlasovali v pátek, a to včetně prezidenta Petra Pavla nebo předsedy ANO Andreje Babiše.

Po 14. hodině začnou volební komisaři hlasy sčítat. Výsledky bude následně Český statistický úřad zveřejňovat na volebním webu. Podle zkušeností z minulých voleb by mohly být kompletní výsledky známy do tří hodin po uzavření volebních místností.

On-line přenos

Senátní volby 2024

  • 10:15

    Hnutí ANO si podle jeho předsedy Andreje Babiše bude nárokovat funkci jednoho z místopředsedů Senátu, pokud v nynějším finále senátních voleb dostatečně posílí, řekl novinářům.

  • 08:49

    V Opavě mohou lidé navštívit takzvaná mobilní místa. Opavský magistrát musel kvůli následkům povodní přesunout volební místnosti celkem dvanácti okrsků. „Voliči to velmi kvitují a oceňují, protože teď mají jiné starosti a je to pro ně velké plus. Je tam vyšší volební účast než v minulém týdnu, jde o desítky voličů,“ uvedla pro ČT koordinátorka voleb Martina Věntusová.

  • 08:21

    Redaktorka ČT Barbora Silná informovala, že například v Bedřichově je volební účast vyšší. „V prvním kole sem přišlo přes 41 procent voličů,“ uvedla a dodala, že to je průměrně o deset procentních bodů více než v ostatních obcích obvodu Jablonec nad Nisou. „Včera přišlo ze 298 zapsaných voličů čtyřicet lidí,“ podotkla s tím, že komise očekává, že během soboty přijde ještě padesát či šedesát voličů, kteří se pravidelně účastní všech voleb.

Hlasovat může většina z téměř 2,24 milionu voličů, kteří nešli do volebních místností v pátek. Před šesti lety byla v obvodech, kde se volí letos, účast 16,5 procenta, druhá nejnižší v historii. Vůbec nejméně voličů přilákalo druhé kolo senátních voleb v roce 2016, kdy jich přišlo hlasovat pouze 15,38 procenta.

Lidé si vyberou dvaadvacet budoucích senátorů z celkem devatenácti adeptů ANO, devíti kandidátů ODS nebo šesti zástupců hnutí Starostů. Lidovci a TOP 09 mají v závěrečném klání shodně po dvou zástupcích a SPD, KSČM, SEN 21 a Přísaha po jednom. Do druhého kola se dostal také Stanislav Balík jako jediný nezávislý kandidát a za své hnutí s podporou Pirátů rovněž senátor Marek Hilšer.

Volební místnosti zůstaly zavřené v Praze 12 a na Vsetínsku, Karvinsku, Ostravsku a Sokolovsku, protože lidé si tam vybrali senátory už před týdnem v prvním kole. Mandáty tam obhájili Pavel Fischer (navržen koalicí KDU-ČSL, ODS, STAN a TOP 09)Jiří Čunek (KDU-ČSL) a Petr Vícha (SOCDEM, navržen koalicí SOCDEM a ANO). Ostravsko bude místo Leopolda Sulovského (Ostravak) z klubu Starostů zastupovat Martin Bednář (ANO), Sokolovsko místo Miroslava Balatky (STAN) pak Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

1. kolo voleb do Senátu
Loading...Loading...
Praha
Brno
Ostrava
undefined
Volby v roce undefined
Mandát do undefined
Čekáme na první data
Zdroj: ČSÚ, ČT24
Úspěšnost volebních subjektů
Loading...Loading...
Aktualizace
60 s
Loading...Loading...Loading...Loading...Loading...Loading...Loading...Loading...
Zdroj: ČSÚ, ČT24
Rozdělení křesel před volbami 2024
Načítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání dat
Loading...Loading...Loading...Loading...Loading...Loading...Loading...
Zdroj: ČSÚ, ČT24