Podnikatelé vyčíslili škody po požáru v Českém Švýcarsku na půl miliardy, kraj chystá vouchery

Škody v souvislosti s požárem v Českém Švýcarsku a omezením turistického ruchu vyčíslili podnikatelé na téměř půl miliardy korun. Koncepční podpora ze strany státu zatím nevznikla, uvedl Jan Šmíd, ředitel obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko. Návštěvnost národního parku kvůli uzavření soutěsek v Hřensku a cesty na Pravčickou bránu po požáru výrazně klesla. Ústecký kraj připravuje na podporu podnikatelů vouchery. Turisté, kteří se ubytují v oblasti na delší dobu, zřejmě také získají zdarma jízdenku na dopravu v celém kraji.

Kraj nyní vytvořil program podpory podnikatelů. Podle náměstka hejtmana Jiřího Řeháka (Spojenci pro kraj) bude nejsložitější vybrat, kdo na ni bude mít nárok.

„V tuto chvíli je na stole varianta, že by o podporu mohli žádat větší ubytovatelé, kteří mají nad pět pokojů. Ti jsou evidováni ministerstvem financí a mají zaměstnance, zachránili bychom tak ty, kteří mají náklady se svými zaměstnanci,“ uvedl Řehák s tím, že se ještě o programu bude jednat.

Schvalovat ho budou zastupitelé nejpozději na zasedání na konci října. „Pokud by se objevila ještě nějaká další forma pomoci, jsme připraveni případně svolat i mimořádné zastupitelstvo,“ oznámil náměstek.

Vouchery a propagace cestovního ruchu

Slevový voucher od Ústeckého kraje by byl ve výši 300 korun na jednoho ubytovaného za jednu noc. Kraj odhaduje, že by na vouchery vydal z rozpočtu milion až dva miliony korun. Poskytnout chce také lidem, kteří se ubytují v Českém Švýcarsku, volnou jízdenku po kraji. „Vouchery mohou být dobrou motivací pro turisty, mohlo by je to přilákat právě k nám,“ uvedl Šmíd.

Společnosti České Švýcarsko schválili v pondělí zastupitelé navýšení rozpočtu o milion korun na propagaci cestovního ruchu. Škody na cestovním ruchu k 31. srpnu vyčíslila obecně prospěšná společnost ve spolupráci s Ústeckým krajem na 487 milionů korun.

Denně přichází region podle Šmída o dalších devět milionů korun, které tam mohli nechat za ubytování a jiné služby turisté. Návštěvnost se pohybuje mezi 40 až 60 procenty obvyklého stavu v tomto období.

Obavy podnikatelů o existenci

„Snažili jsme se aspoň být nápomocní zasahujícím. Vydali jsme přes tři tisíce jídel pro jednotky IZS, ubytovávali jsme všechny potřebné. Od 1. září teď máme konečně otevřené provozovny. Sezona je však téměř u konce a my místo toho, abychom poskytovali služby turistům, se staráme o svých 60 zaměstnanců,“ uvedl majitel několika tamních hotelů a restaurací Jaroslav Suchánek.

Na začátku září otevřel také další hotel, ubytovaných je podle jeho majitele Romana Pluháčka jen hrstka. „Pokud se co nejdříve neotevře Pravčická brána nebo soutěsky, nemůžeme očekávat zásadní zlepšení. Škody nám denně narůstají o desítky tisíc korun a nejen my máme obavy o naši další existenci.“

Pomoc nabídla agentura CzechTourism, která přispívá k propagaci a propojuje společnost České Švýcarsko s velkými firmami, jež chtějí poškozeným rovněž pomoci.

Podle Šmída každý desátý obyvatel regionu pracuje v turistickém ruchu. Šmíd poukázal také na to, že kompenzace poskytuje saská vláda podnikatelům v Saském Švýcarsku, kde také hořelo.

Nejrozsáhlejší požár v České republice vypukl 24. července, za dvacet dní se ho podařilo uhasit. Zasažena byla plocha 1060 hektarů. Od začátku září je na místě jedna dobrovolná jednotka.

Mluvčí děčínské policie Eliška Kubíčková v úterý uvedla, že nejsou žádné nové informace z vyšetřování. Policie vyšetřuje požár jako trestný čin obecné ohrožení.