Podnikatel s vazbami na sankcionované oligarchy ovládá komplex v Karlových Varech

Události: Majetek podnikatele s vazbami na sankcionované oligarchy (zdroj: ČT24)

Rusky hovořící podnikatelé napojení na kremelské politiky a oligarchy stále kontrolují majetek v miliardách korun. Podle analytiků ze společnosti Datlab jde zejména o nemovitosti a historické budovy. ČT zjistila, že rusky hovořící podnikatel s vazbami na sankcionované oligarchy, který vlastní zámek Hrubá Skála, ovládá i rozsáhlý komplex v centru Karlových Varů.

Noc v apartmánech Karlsbad Prestige u karlovarského vřídla vyjde průměrně na čtyři tisíce korun za noc. Majetek vlastní firma ovládaná podnikatelem Tengizem Kharebavou. Do letošního ledna měl v obchodním rejstříku ruskou adresu. Teď prezentuje, že bydlí ve Švýcarsku.

Kharebava má podle informací ČT vazby na ruský zbrojní průmysl. Podnikal s ruským miliardářem Michailem Šelkovem, exmanažerem Rostecu vyzbrojujícího ruskou armádu. Kharebavův karlovarský komplex přesahuje podle makléřů hodnotu sto milionů korun. Podle jednatele českých firem Tengize Kharebavy Luďka Zukala šla část peněz z banky, druhá půlka pak ze soukromých prostředků z Gruzie.

Společnost stejného podnikatele koupila v roce 2011 i zámek Hrubá Skála. „To má firma, já nevím už, jak to tam je, protože tam je to zase přes nějaké jiné firmy,“ řekl k tomu jen Zukal.

Transakce podnikatele Kharebavy prověřoval Finanční analytický úřad. Výsledek není známý. Sankcím dosud nečelí.

Podobných investic jen v Karlových Varech prověřují podle informací ČT úřady desítky. „Myslím si, že je zajímavé, jak hodně toho vlivu vlastně zůstává velmi dobře skryto,“ poznamenal analytik a ředitel agentury Datlab Jiří Skuhrovec.

Byty v lázeňské zóně

Ruští oligarchové a lidé napojení na politiku investovali do nemovitostí především v lázeňské zóně. „I proto tady dodnes máme majetky moskevské radnice a Tatarstánu,“ uvedl karlovarský zastupitel Jindřich Čermák (Piráti). Podle realitního makléře Jiřího Brože je v lázeňské zóně spousta bytů na prodej. „Souvisí to samozřejmě s válkou na Ukrajině, část ruskojazyčných majitelů se snaží ty byty prodat,“ zdůvodnil.

Rusové, kteří se v Česku zbavují nemovitostí, mají následně kvůli sankcím problém dostat utržené peníze zpátky do Ruska. Podle analytiků pak využívají služeb nelegálních směnárníků, kteří převody nabízejí na sociálních sítích.