Počty nových případů covidu dále klesají, ve středu přibylo podle testů 195 nakažených

Epidemie covidu v Česku i nadále zpomaluje. Laboratoře během středy odhalily 195 případů nákazy. To je o 37 méně než před týdnem. Počty nově infikovaných klesají v mezitýdenním srovnání jedenáct dní v řadě. S covidem je nyní aktuálně hospitalizovaných 47 lidí. Praha chystá další zjednodušení očkování proti covidu bez předchozí registrace – očkovací autobus.

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

Za celou Českou republiku je nyní dvanáct případů na sto tisíc obyvatel za uplynulých sedm dní, o dva méně než před týdnem. Z regionů jsou na tom nejlépe Olomoucký kraj v přepočtu se třemi a Moravskoslezský a Karlovarský kraj s pěti případy. Naopak nejvyšší nárůst vykazuje Plzeňský kraj. Ten v přepočtu s 28 případy přeskočil Prahu, která aktuálně vykazuje 26 nových nákaz na sto tisíc lidí za uplynulých sedm dní.

Ve většině regionů se ale situace oproti minulému týdnu zlepšila nebo byla přibližně stejná. Výraznější nárůst zaznamenal jen Liberecký kraj s dvanácti případy na sto tisíc obyvatel za sedm dní, kdy před týdnem jich měl devět.

V Praze vyjede očkovací autobus

Praha chystá také další zjednodušení očkování proti covidu bez předchozí registrace. Umožní to očkovací autobus, který mezi koncem července a zářím zastaví v hojně navštěvovaných lokalitách metropole. Od soboty tak mohou lidé spojit například návštěvu pražské ZOO nebo nákup na trzích na náplavce s vakcinací. Očkovat se bude bez registrace, stačí přijít v daný den na zastávku. V autobusu dostanou vakcínu také samoplátci, na většině míst i děti nad dvanáct let, přítomen bude pediatr.

„Budeme očkovat pouze ve vybrané dny na trase autobusu. Většinou jde o místa, kde je větší koncentrace lidí, například zoologická zahrada, botanická zahrada nebo trhy na náplavce,“ řekla pro ČT Jana Berková z pražského magistrátu. Autobus zastaví ale i v Obchodním centru Letňany, na Olympijském festivalu ve Stromovce a na Výstavišti Praha. 

V autobuse budou očkovat jednodávkovou vakcínou Janssen a dvojdávkovou vakcínou firmy Pfizer/BioNTech. „V autobusu každý rovnou dostane druhý termín. Pro druhou dávku si mohou lidé dojít zase na trasu autobusu nebo do jiného očkovacího místa,“ vysvětluje Berková.

Očkovací autobus bude jezdit do 22. září, jeho trasa je dostupná na webových stránkách města, první zastávka bude v sobotu 31.7 v zoologické zahradě v Troji.

Motivovat k očkování se Česko snaží různě, funguje už například osm očkovacích center bez registrace v obchodních domech či na nádraží. Lidé tři z nich najdou v Praze, další jsou v Brně, Ostravě, Olomouci, Ústí nad Labem a nově i v Hradci Králové. A přidávají se i kraje, v některých svých očkovacích centrech přestaly vyžadovat předchozí registraci. V Pardubicích zase před místní sokolovnu přistavili očkovací kamion, pro vakcínu si tam lidé mohou přijít do pátku. Očkovací autobusy fungují i v zahraničí, například v Německu, Rakousku a Litvě.

Zdravotníci ve středu naočkovali 59 621 lidí, zhruba o 23 tisíc méně než před týdnem. Od začátku vakcinace aplikovali 10 192 335 dávek, ukončené očkování má přes 4,7 milionu lidí.

Druhý týden po sobě také nepřibylo žádné podezření na úmrtí po vakcinaci proti covidu, celkový počet tedy zůstává na 94, vyplývá z pravidelné zprávy Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Počty hospitalizovaných se v posledních dnech pohybují kolem padesátky. Ve středu vyžadovalo nemocniční péči 47 pacientů, o dva méně než v úterý. Ve vážném stavu bylo ve středu i v úterý osm pacientů. Nad padesát stoupl počet hospitalizovaných v pondělí, předtím se od začátku července držel pod padesátkou, přičemž 10. a 11. července klesl na 25. V mezitýdenním srovnání je nyní v nemocnicích o šest pacientů s covidem víc.

Laboratoře ve středu provedly téměř 87 tisíc testů, z toho zhruba 31 500 bylo PCR. U nejpočetnější kategorie prováděných testů – preventivních a plošných – klesl podíl pozitivních oproti minulému týdnu z 0,12 na 0,1 procenta. U epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, se podíl pozitivních snížil z 0,7 na 0,46 procenta. Podíl potvrzených případů u diagnostické indikace, kdy jsou již testováni třeba lidé vykazující příznaky, klesl z 1,59 na 1,44 procenta.