Počet dětí s poruchami sluchu roste. Preventivní prohlídky pomáhají problém odhalit

Události v regionech: Počet dětí s poruchami sluchu roste (zdroj: ČT24)

Na třetího března připadá Světový den sluchu. Lékaři přitom poruchu tohoto smyslu diagnostikují u čím dál většího počtu dětí – momentálně u čtyř z tisíce. Před pěti lety jich odhalili o polovinu méně. Většinou se ale podaří sluch zachránit, a to operací, léčbou nebo moderními pomůckami.

Ještě před dvěma lety neslyšela. Nyní už tříletá Petra Nohlová dokonce i mluví. Lékaři z brněnské Dětské nemocnice jí vrátili sluch díky implantátu. Schovaný je pod kůží za uchem. Pomocí magnetu se pak propojí s mikrofonem. „Od té doby se velmi rychle měnila, byly znatelné reakce. Když jsme na ni zavolali, otočila se, to byl takový první wow efekt,“ popsala matka Petry Soňa Nohlová.

Do brněnské Dětské nemocnice každý rok přijdou stovky nových pacientů s poruchou sluchu. A jejich počet stále roste. Podle sdružení pediatrů je to způsobeno efektivnější lékařskou péčí. Ministerstvo totiž před třemi lety zařadilo vyšetření sluchu do pětileté preventivní prohlídky. A právě při ní řadu problémů odhalí.

Kromě vrozených poruch lékaři řeší i ty získané. „Příčinou jsou různé formy akutního a chronického středoušního zánětu. Může to být úrazové postižení a samozřejmě se zvyšuje počet lidí, kteří mají postižení sluchu z důsledku nadměrného hluku, protože nosí i několik hodin denně na uších sluchátka,“ popsal přednosta kliniky ORL Dětské nemocnice v Brně Milan Urík.

Drtivou většinu poruch sluchu lékaři zvládnou vyléčit. Když nepomůže ani operace, dostane pacient naslouchátko nebo právě implantát. Úplně dokonalý sluch ale nemá. „Dospěláci nebo děti, které slyšely a mají sluchovou paměť, tak je to pro ně strašné, protože ten člověk nerozumí vůbec nic. A je potřeba si udělat novou knihovnu těch zvuků,“ vysvětlila foniatrička z Dětské nemocnice v Brně Dagmar Hošnová. Důležitý je tak trénink a pravidelné cvičení.