Po vyhlášení míru se v Evropě ještě bojovalo. Poslední bitva vzplanula na Příbramsku

Poslední výstřely druhé světové války v Evropě padly u Slivice na Příbramsku (zdroj: ČT24)

Ačkoli Německo kapitulovalo ve druhé světové válce 8. května 1945, na mnoha místech se bojovalo i v následujících dnech. Poslední bitva se odehrála před 75 lety ve Slivici u Milína na Příbramsku, kde se odmítl vzdát německý generál jednotek Waffen-SS Carl von Pückler-Burghaus. Tvrdé boje, do kterých se zapojily také tanky, se odehrály 11. a 12. května.

Většina německých vojáků se snažila po podepsání kapitulace na území Československa dostat do amerického zajetí. To byl případ také části německé armádní skupiny Střed, která se na Příbramsku nechtěla vzdát Rudé armádě.

Postup přes demarkační linii mezi americkou a sovětskou sférou ztěžovaly Němcům útoky českých a sovětských partyzánů a odbojářů. Příslušníci jednotek SS i vojáci wehrmachtu za to často terorizovali místní obyvatelstvo. Civilních obětí bylo nakonec 27.

Tvrdé boje ustaly až 12. května. Němci se do amerického zajetí nedostali

Němci pod vedením generála von Pücklera-Burghause vybudovali u Slivice obranné postavení, jehož součástí byly kromě vojenských jednotek o síle šesti tisíc mužů také tanky, minomety, kulomety a protitanková děla proti předpokládanému útoku postupující sovětské armády.

Vzpomínky pamětníka a kronikáře Milína Jiřího Vostarka na bitvu u Slivice (zdroj: ČT24)

Zatímco Němci se snažili s Američany spojit a domluvit s nimi kapitulaci, dorazily směrem od Prahy a z východu do inkriminovaného prostoru jihovýchodně od Příbrami sovětské jednotky 1., 2. a 4. ukrajinského frontu Rudé armády.

První výstřely se ozvaly 11. května dopoledne a tvrdé boje trvaly několik hodin. Palba ustala až 12. května nad ránem. Následně podepsali Němci na rakovicko-čimelickém pomezí kapitulaci, ale do amerického zajetí se nedostali. Von Pückler spáchal sebevraždu a přeživší němečtí vojáci skončili v sovětských zajateckých táborech.