Sazba daně z nemovitosti se zvedne nejméně o 80 procent, další úpravy mohou přidat obce

Události: Novinky v dani z nemovitosti (zdroj: ČT24)

Do konce ledna mají lidé čas na podání přiznání k dani z nemovitosti. Všem poplatníkům se výrazně zvedne sazba, a to minimálně o 80 procent. A netýká se jen lidí, kteří loni nově získali dům, byt nebo pozemek. Kvůli změnám, které přinesl vládní úsporný balík, jej naopak musejí podat i někteří majitelé, kteří byli v minulosti k dani přihlášeni.

Přesné zvýšení daně závisí mimo jiné na tom, zda příslušné město nebo obec zavedly takzvaný místní poplatek. U garáží a domů pro rodinnou rekreaci se daň počítá ze způsobu využití uvedeného v katastru nemovitostí – bez ohledu na skutečný stav užívání.

Vyplnit přiznání k dani z nemovitých věcí mohou lidé písemně, nebo elektronicky. Poradit jim mohou pracovníci na speciálně zřízených telefonních linkách. Úředníci také od začátku ledna vyjíždějí do odlehlejších obcí, kde nemají stálé pracoviště.

To se týká třeba obce Přeštice na Plzeňsku, kam v tomto týdnu dorazili pracovníci příslušného finančního úřadu. Zájem o vysvětlení měl i Josef Nechutný, s manželkou vlastní garáž. U ní je nutné zkontrolovat, co je zapsáno v katastru nemovitostí v kolonce „způsob užití“.

„V případě, že se jedná o stavby, které byly v minulosti posouzeny třeba jako garáž, protože tak byly užívány, nicméně evidenčně v katastru jsou evidovány třeba se způsobem využití jako jiná jednotka nebo jiná stavba, to je právě ten příklad, kdy daňoví poplatníci musí podat daňové přiznání,“ vysvětluje daňový poradce Petr Koubovský ze společnosti Rödl a Partner.

Pomoc s vyplněním přiznání potřebovala také paní Čejková. Loni jí zemřel manžel a majetek tak má nově napsaný jen na sebe. „Měli jsme dva důchody a platili jsme domovní daň z baráku, teď mám jen jeden a mám platit ještě jednou tolik,“ říká.

V současné chvíli ještě nic platit nemusí, do 31. ledna je nutné podat pouze přiznání. Finanční úřady by pak do přibližně 22. května měly poslat nové výměry – buď složenkou, datovou schránkou nebo e-mailem.

Vybrané změny daně z nemovitosti pro rok 2024
Zdroj: Finanční správa

Mluvčí Generálního finančního ředitelství Tomáš Weiss ale upozorňuje na to, že se v tomto ohledu nejedná o zákonnou povinnost úřadu. „Je to služba proklientská,“ podotýká.

Lidé se rovněž nemohou spolehnout na to, že pokud jim platební výměr nepřijde, daň platit nemusejí. Závazný zůstává termín do konce května. Výsledná částka přitom nezávisí jen na nastavení státu – města a obce si mohou stanovit takzvaný místní koeficient.

„Může být v rozmezí od 0,5 až do úrovně čísla pět. A tímto posledním číslem vynásobíme výši daně, takže ta se nám rázem díky tomu, že obec stanoví místní koeficient například v úrovni pět, zvýší pětinásobně,“ připojuje daňový poradce Koubovský.

Veškerý výnos z daně z nemovitosti zůstává obcím. „Zároveň ale bylo dohodnuto, že dojde ke snížení příjmů ze sdílených daní obcí ve výši deset miliard korun,“ upřesnila mluvčí ministerstva financí Gabriela Krušinová. Mezi sdílené daně se řadí třeba daň z přidané hodnoty nebo daň z příjmu právnických osob.

Způsob podání přiznání daně z nemovitosti je stejný pro prvoplátce i ty, kteří ji už dříve platili. Lidé, kteří mají datovou schránku, jsou ale povinni podat formulář elektronicky.

Konkrétní změny

Samotná novela zákona o dani z nemovitých věcí obsahuje čtyřicítku změn. Se zhruba deseti z nich je spojena povinnost podat mimořádně daňové přiznání.

Částka se změní například u domů na pražském Smíchově, byť městská část výši zmíněného místního poplatku nezvyšovala. U přízemního rodinného domu se zastavěnou plochou 85 metrů čtverečních a zahradou o výměře 120 metrů čtverečních byla loni v této čtvrti daň 851 korun. Kvůli zvýšené základní sazbě ale majitel letos zaplatí na dani téměř 1500 korun.

Místní poplatek nezvyšovala třeba ani Praha 8. Už v uplynulém roce tam ale daň z nemovitosti za stejný dům a parcelu vyšla na dvojnásobek než na Smíchově, nově se vyšplhá ke třem tisícům korun.

Podobnou částku si musí připravit majitel stejného domu a pozemku ve Zlíně, loni platil za daň z nemovitosti 767 korun. Tamní radnice od letoška naopak místní koeficient zavedla, daň tak bude téměř čtyřnásobná. To je ale spíše výjimka, většina měst a obcí podle jejich svazu ke zvýšení daně z nemovitých věcí nepřistoupila.

Nemění se způsob placení daně – pokud je vyměřená částka vyšší než pět tisíc korun, je možné ji rozdělit do dvou stejných splátek a první část splatit do 31. května, druhou do konce listopadu. Pro nižší částky platí první termín, tedy konec května.