Paliativní péče se zlepšila, resort ale selhal při plánování nových lůžek, tvrdí NKÚ

Kvalita i dostupnost péče o nevyléčitelně nemocné v Česku se v letech 2017 až 2021 zvýšila, ministerstvo zdravotnictví však selhalo při plánování nových hospicových lůžek. V aktuálně zveřejněné zprávě to uvádí Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). U příjemců dotací zjistili kontroloři v několika případech jen méně závažná porušení podmínek. Resort podle něj také provedl jen minimum kontrol využití dotací ze státního rozpočtu. Mluvčí ministerstva uvedl, že resort už přijal některá nápravná opatření a na základě kontroly NKÚ přijme další, především ke zlepšení kontrolního systému a poskytování národních dotací.

Peníze Evropské unie a státu vedly podle kontrolorů ke zlepšení dostupnosti domácí paliativní péče i péče o nevyléčitelně nemocné v nemocnicích a hospicích. Lepší je rovněž vybavenost zařízení poskytujících tento druh služeb, a zvýšila se informovanost odborné i laické veřejnosti, konstatuje NKÚ.

Ministerstvo zdravotnictví však podle kontrolorů selhalo při plánování investičního programu, jehož hlavním cílem bylo navýšit za 67,5 milionu korun počet hospicových lůžek o 40. „Tento plán v roce 2021 – tedy již v průběhu programu – snížilo na polovinu, avšak cenu ponechalo na původní výši,“ konstatuje NKÚ. Při přípravě programu podle něj resort neprovedl řádnou analýzu předpokládaných nákladů na vznik jednoho nového hospicového lůžka a významně tyto náklady podhodnotil.

„Kvůli nerealistickému plánu ministerstva zdravotnictví nebyl tento záměr dosud splněn a část prostředků připravených k podpoře zůstala v uvedených letech nevyužita,“ upozornil NKÚ. Podle výpočtů kontrolorů bylo v letech 2017 až 2021 vyčerpáno pouze 6,3 procenta z plánované částky 80,5 milionu korun. Nevyužito zůstalo také přes 30 procent dotací spolufinancovaných z rozpočtu EU na projekty domácí paliativní péče a přes deset procent peněz na projekty nemocniční paliativní péče.

Ministerstvo v reakci na zjištění NKÚ informovalo, že na investiční program vyčerpalo ze státního rozpočtu přes 37 milionů korun. „Jedná se o 63 procent finančních prostředků skutečně alokovaných v programu, neboť reálně bylo ze státního rozpočtu na financování programu určeno cca 59 milionů korun,“ upřesnil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Zároveň poukázal na to, že cíl programu, kterým je existence alespoň pěti lůžek hospicové péče na sto tisíc obyvatel, byl naplněn.

Minimum kontrol dotací z rozpočtu

Kontroloři dále odhalili, že ministerstvo nerozdělovalo dotace vždy transparentně a chybovalo při administraci projektů. NKÚ rovněž poukazuje na to, že resort provedl v letech 2017 až 2021 minimum kontrol využití dotací poskytnutých ze státního rozpočtu. Naproti tomu u projektů spolufinancovaných z unijního rozpočtu ministerstvo kontrolovalo všechny příjemce, zjistilo nedostatky a ukládalo nápravná opatření.

„Na základě výstupů kontroly NKÚ budou přijata další opatření, která povedou především ke zlepšení vnitřního kontrolního systému a poskytování národních dotací,“ dodal mluvčí resortu s tím, že některé nápravné kroky už byly podniknuty.

Kromě ministerstva zdravotnictví prověřil NKÚ i 12 vybraných poskytovatelů paliativní péče. V některých případech kontroloři zjistili méně závažná porušení podmínek, za kterých jim byly dotace poskytnuty. „Kontrolované projekty, zaměřené na problematiku mobilní specializované paliativní péče a činnost nemocničních paliativních týmů, plnily stanovené cíle,“ uzavřel NKÚ.