Omezení volného pohybu v České republice kabinet opětovně prodloužil do 11. dubna

Omezení volného pohybu v Česku, které má bránit šíření nového typu koronaviru, kabinet v pondělí opětovně prodloužil do soboty 11. dubna. Restaurace rovněž zůstanou uzavřené do tohoto data. Vláda také prodloužila zákaz maloobchodního prodeje a prodeje služeb v provozovnách. Nově budou muset do karantény všichni, kteří se vrací do země.

Kabinet opětovně prodloužil omezení volného pohybu po celé České republice do 11. dubna do 06:00. Opatření platí od 16. března, vláda ho naposledy prodloužila do středy 1. dubna. Rozšířila ho tehdy rovněž o ustanovení, podle kterého nemají lidé na veřejně dostupných místech tvořit skupinky a mají být nejvíce ve dvou.

Restaurace ani obchody se zatím neotevřou

Restaurace zůstanou uzavřené do soboty 11. dubna. Vláda prodloužila zákaz, který původně platil do středy. Zákaz se netýká například výdeje jídla okénkem nebo prodeje s sebou bez vstupu do provozovny. Omezení neplatí také pro provozovny, jež neslouží pro veřejnost, například zaměstnanecké stravování, stravování poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb nebo vězeňských zařízení.

Brífink po jednání vlády 30. března (zdroj: ČT24)

Vláda původně rozhodla o uzavření restaurací v sobotu 14. března v brzkých ranních hodinách. Restaurace mohou kromě výdeje okénkem jídlo také rozvážet. Zákaz se týká i hospod, pivnic, barů, vináren, kaváren či cukráren. Společně s nimi byly uzavřeny i herny a kasina.

Vláda také prodloužila do soboty 11. dubna zákaz maloobchodního prodeje a prodeje služeb v provozovnách. Původně platil do středečních 06:00. Zákaz se netýká například prodejen potravin, lékáren, drogerií, prodejen výpočetní techniky, malých domácích zvířat a potřeb pro ně, novin a časopisů, zahrádkářství, květinářství nebo prodeje zdravotnických prostředků.

Lidé vracející se do ČR budou muset do karantény

Do povinné dvoutýdenní karantény bude muset s výjimkami každý, kdo se vrátí do České republiky.  Kabinet tímto rozhodnutím reaguje na zhoršení koronavirové pandemie ve světě. Dosud se povinnost karantény týkala pouze lidí vracejících se z rizikových destinací. 

Výjimku z povinné karantény budou mít například pendleři, kteří pracují v Německu a Rakousku ve zdravotnictví a sociálních službách a záchranáři.

Děti do dvou let a řidiči mohou být bez roušky

Zákaz vycházení bez pokrývky nosu a úst, který platí od 19. března, se nově nebude vztahovat na děti do dvou let věku a řidiče, kteří jsou v motorovém vozidle sami. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Podle ministra výjimka vznikla po konzultaci s odborníky. Poměrně dlouho se diskutovala smysluplnost nošení v roušky v takových případech, uvedl Vojtěch.

Kabinet také potvrdil výjimky, které ministerstvo zdravotnictví vytvořilo ze zákazu přítomnosti třetí osoby u porodu. Týkají se blízkých handicapovaných rodiček nebo třeba cizinek, které potřebují tlumočení. Stát 10. března zakázal kvůli šíření koronaviru návštěvy nemocnic, ale s výjimkou třeba právě u rodiček. Ministerstvo pak 18. března výjimku u rodiček zrušilo.

Lidé z kritické infrastruktury nemohou čerpat dovolenou

Vláda zakázala zaměstnancům subjektů takzvané kritické infrastruktury čerpat dovolenou po dobu nouzového stavu kvůli šířící se nákaze nového koronaviru. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Podle něj jde například o energetické provozy.

„Současně se nařizuje kritickým zaměstnancům určitý specifický režim, ve smyslu trávení svého času v místě, na kterém se domluví se zaměstnavatelem, s ohledem na cestování a podobně,“ uvedl ministr. Kritickou infrastrukturou jsou podniky, u kterých by narušení jejich funkce mělo závažný dopad na bezpečnost státu, zabezpečení základních životních potřeb obyvatelstva nebo zdraví osob.

Hamáček nahradí Prymulu

Vláda také jmenovala dosavadního šéfa Ústředního krizového štábu Romana Prymulu do čela Centrálního řídícího týmu COVID-19. Prymula bude mít na starosti projekt chytré karantény, přípravu nemocnic, otázku léků, laboratoří či zabezpečení lůžek. Prymulu v čele krizového štábu vystřídal místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Události: Kompletní zpravodajství o vývoji pandemie (zdroj: ČT24)

Vláda doporučila omezení spojů a prodejů jízdenek u řidičů

Stát i kraje by měly omezit dopravu podle aktuální poptávky cestujících. Zájem o cestování je totiž podle dopravců na minimu. Kraje by také měly kvůli šíření koronaviru omezit prodej jízdenek u řidiče ve všech regionálních spojích, doporučila vláda. Po jednání to oznámil ministr dopravy Karel Havlíček. Část spojů byla kvůli velkému úbytku pasažérů už zrušena, už dříve byl také omezen prodej jízdenek ve vlacích Českých drah.

Přijímací zkoušky možná budou 15 dnů po otevření škol

Přijímací zkoušky na vysoké školy by se mohly konat prezenčně nejdříve 15 dnů po znovuotevření škol. Univerzity by je ale měly mít možnost organizovat i na dálku, podobně jako státní zkoušky. Vyplývá to z návrhu zákona, který na návrh ministerstva školství schválila vláda. Školy by podle úpravy také mohly prodloužit akademický rok a mohly by studentům odpustit poplatky za příliš dlouhé studium. Předpis musí ještě posoudit parlament.

Vzhledem k nejistému termínu otevření škol některé univerzity již avizovaly, že budou muset zkoušky posunout. O termínech rozhoduje každá vysoká škola sama. Podle platného zákona je musí vyhlásit s alespoň čtyřměsíčním předstihem. To by ale v současné situaci mohlo působit potíže. Zvláštní zákon by proto měl umožnit lhůtu zkrátit na 15 dnů.