Od pátku budou roušky povinné ve všech školách kromě 1. stupně i při výuce ve třídách

Ministerstvo zdravotnictví od pátku nařídí plošné nošení roušek ve školách s výjimkou prvního stupně základních škol i při výuce ve třídách, oznámil ministr zdravotnictví Adama Vojtěch (za ANO). Nyní je v celé zemi povinnost nosit roušku pouze ve společných prostorách škol mimo třídy, tedy na chodbách či toaletách. Podle zástupců škol bude výuka s rouškami náročná.

Pětinu z nově diagnostikovaných případů covidu-19 ve středu tvořily děti, vysvětlil omezení ve školách ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

„Epidemická situace není dobrá, epidemie nabírá na síle. Roste i počet hospitalizovaných,“ řekl ministr Vojtěch. Podle něj tak je pravděpodobné, že od pátku bude většina okresů na semaforu, který označuje okresy podle rizika nákazy covidem-19, v zelené barvě. Tento první stupeň znamená výskyt lokálních ohnisek a sporadické komunitní přenosy.

Zavést povinné nošení roušek ve třídách na základních, středních i vysokých školách plánovala od pondělí v hlavním městě pražská hygienická stanice. „Jsem rád, že jsme v Praze pana ministra zdravotnictví inspirovali a v tak rychlém čase došlo ze strany ministra zdravotnictví k reakci. Osobně ale nejsem zastáncem zavádění opatření ze dne na den. V Praze byla vždy vyhlašována s určitým předstihem. Oceňuji, že se nošení roušek nedotkne žáků na prvním stupni, protože je pro ně vizuální kontakt s učitelem klíčový,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Nyní je v celé zemi povinnost nosit roušku ve společných prostorách škol mimo třídy, tedy na chodbách či toaletách. Praha je epidemií nejhůře postiženým regionem v Česku. Nemoc se ale rychle šíří i v dalších regionech.

Roušky budou náročné, ale lepší než dálková výuka, hodnotí zástupci škol

„Já si nedovedu představit, jak v tom učíme, ale ještě víc snad lituji ty děti. Budou ve škole šest až osm hodin v rouškách. Vždyť nebudou mít vůbec kyslík, to budou úplně malátné,“ komentuje nová pravidla šéfka Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová. Přejít na výuku na dálku by podle ní teď ale také nebylo dobré. „Není to plnohodnotná výuka. Navíc žáci ve škole vypadají nadšeně a jsou rádi, že se po půl roce do školy dostali. Asi bych to tedy s výukou ve školách ještě zkusila,“ dodává.

Podle předsedy Asociace ředitelů základních škol Michala Černého bude výuka na druhém stupni s rouškami sice komplikovanější, domnívá se ale, že ji většina dětí zvládne. „Předpokládám, že děti, které mají zdravotní problém, budou mít nějaké potvrzení od lékaře, na základě kterého my je nebudeme nutit roušky nosit,“ uvažuje.

Černý zdůraznil, že akceptuje rozhodnutí odborníků. Podivil se ale tomu, že roušky nebudou povinné při tělocviku nebo zpěvu. Podle něj je pochopitelné, že při výuce těchto předmětů by roušky byly problematičtější. „Je ale otázka, jestli to (nařízení roušek ve výuce) pak celé dává smysl,“ doplňuje.

I podle něj je ale zavedení roušek ve třídách lepší varianta než výuka na dálku, která by možná určité skupině dětí a učitelů mohla vyhovovat víc. Pokud někteří rodiče nebudou chtít děti za těchto podmínek do školy posílat, budou je podle něj moci nechat doma. „K dálkové výuce stejně možná nakonec dospějeme. Takto aspoň mají školy větší šanci se lépe připravit, protože si myslím, že na to ještě pořád všude připraveny nejsou,“ usuzuje Černý.