O víkendu se oteplí. Meteorologové varují na východě Česka před silným větrem

Studio 6: Podrobná předpověď počasí (zdroj: ČT24)

V Česku se na víkend oteplí. Odpolední teploty by se v pátek a sobotu mohly opět dostat přes dvacet stupňů Celsia. Bude ale většinou oblačno nebo zataženo, místy s občasným deštěm nebo mrholením. Na východě Česka navíc meteorologové čekají silný vítr. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Ve čtvrtek by nejvyšší teploty na většině území ještě neměly překonat dvanáct stupňů Celsia, na jihu Česka ale může být i šestnáct stupňů. Přes den bude zataženo až oblačno. Na severu se objeví místy občasný déšť nebo mrholení, jinde budou srážky jen ojedinělé.

V pátek bude obloha rovněž většinou zatažená. Na západě a severozápadě bude místy slabě pršet nebo mrholit, v Čechách se také dají ojediněle čekat mlhy. Nejvyšší denní teploty mohou vystoupat na jednadvacet stupňů Celsia, na jihovýchodní Moravě dokonce až na čtyřiadvacet stupňů. Podobné teploty předpovídají meteorologové i na sobotu, která má být oblačná s přeháňkami, na jihu večer i s deštěm.

V neděli na většině území bude pršet, pouze na severozápadě Čech budou srážky ojedinělé. K večeru se začne vyjasňovat. Nejvyšší denní teploty se dostanou na sedmnáct stupňů. Podobně teplo má být i v první polovině příštího týdne.

Varování před větrem

V pátek odpoledne a v noci na sobotu dále hrozí na východě Česka silný vítr. V nárazech může mít rychlost až 70 kilometrů v hodině. Nejsilnější poryvy větru meteorologové očekávají v pátek pozdě večer a kolem půlnoci.

Výstraha ČHMÚ před silným větrem na pátek a sobotu
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Varování před silným jižním větrem platí od pátečních 15:00 do sobotních 05:00. Zahrnuje celý Moravskoslezský a Zlínský kraj, dále většinu Olomouckého a Jihomoravského kraje. V Čechách se varování týká většiny Pardubického kraje.

Meteorologové v těchto oblastech varují před možným poškozením stromů a úrazy od zlomených větví či uvolněných předmětů. Na horách lidem doporučují omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

„Nejsilnější nárazy větru se objeví většinou v pátek pozdě večer a kolem půlnoci z pátku na sobotu,“ uvádí ČHMÚ. Do sobotního rána podle meteorologů vítr zeslábne.