Vláda zneužila stavu legislativní nouze, řekl k valorizaci penzí Vondráček. Podle Pekarové Adamové se opozice nechtěla dohodnout

Pekarová, Vondráček a Antl hovořili o penzijní reformě a sporech opozice s vládní koalicí (zdroj: ČT24)

„Nedovolili bychom vyhlásit legislativní nouzi ve chvíli, kdy by byl možný jakýkoli jiný postup,“ prohlásila ke krokům při změnách valorizace penzí předsedkyně sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Vláda má právo šetřit i vládnout, musí ale dodržovat pravidla,“ oponoval místopředseda ANO a šéf sněmovního ústavně právního výboru Radek Vondráček. V Událostech, komentářích politici o problematice diskutovali spolu s ústavním právníkem Markem Antošem.

„Není to o pocitech, je to o argumentech,“ zhodnotil dosavadní jednání Ústavního soudu Vondráček. „I ti, kteří jsou spíše kritičtí k navrhovatelům, uznávají, že argumenty jsou silné, a já jsem plný očekávání,“ pokračoval.

Podle původních předpokladů se měly důchody loni v červnu zvýšit v průměru o 1770 korun, po schválení novely šlo ale o navýšení méně než poloviční. Stát tak za uplynulý rok ušetřil podle ministerstva práce a sociálních věcí přes devatenáct miliard korun. Novelu u Ústavního soudu napadla část poslanců ANO – mimo jiné proto, že nová část zákona byla přijata ve stavu legislativní nouze.

Vláda má podle místopředsedy ANO právo šetřit i vládnout, musí ale také dodržovat pravidla. „Nemůže to dělat zpětně,“ podotkl. Změny valorizací se podle něj měly projednávat v řádném legislativním procesu, nikoliv ve stavu legislativní nouze. „Z našeho pohledu byl stav legislativní nouze zneužit,“ tvrdí Vondráček.

„Není to tak, že bychom nechtěli zvyšovat důchody, že by někoho z nás těšilo, že jsme museli přistoupit k takovému kroku, ale my jsme se museli zachovat zodpovědně,“ hájila kroky vlády Pekarová Adamová. Ona zodpovědnost byla z jejího pohledu nejen vůči stávajícím důchodcům, ale také všem budoucím a všem generacím.

Hledání shody

„Myslím si, že legitimní očekávání důchodcům vzniklo,“ soudí ústavní právník Marek Antoš z Právnické fakulty Univerzity Karlovy. „Pokud zákon přesně říká, jak má vláda postupovat, a říká, že se to stane s účinností sice až od léta, ale ty podmínky jsou naplněny v lednu – pokud v únoru změním pravidla, tak postupuji retroaktivně,“ shrnul.

„Nedovolili bychom vyhlásit legislativní nouzi ve chvíli, kdy by byl možný jakýkoliv jiný postup,“ obhajovala postup při projednávání změn valorizací Pekarová Adamová. Krok vnímá jako nejzazší možný. Opozice však dala podle ní jasně najevo, že nehodlá spolupracovat, nebyla ani ochotna změnit podmínky – třeba zkrácením lhůt mezi jednotlivými čteními zákona.

Opozice je podle Vondráčka ochotna se bavit o změně valorizačního schématu. „Ale nemůže se to dělat takhle,“ podotkl. „Otazník zůstává nad tím, že v rozpočtu pro rok 2023 na valorizaci původně byla nula, opravdu se valorizace očekávat měla a tento způsob řešení je nešťastný,“ řekl Vondráček.

„Nefunkční jednací řád“

Rozhodnutí Ústavního soudu bude podle Vondráčka „zlomové“, nejen z hlediska starobních důchodů, ale i dalšího fungování ve sněmovně a používání jednacího řádu.

Podle Antoše je celá věc ukázkou toho, jak nefunkční je sněmovní jednací řád. „Svým způsobem to vede k tomu, že pošlapává demokratický princip, který žádá, aby menšina sice byla slyšena, ale většina mohla prosadit svoji,“ upozornil. To se podle něj ukázalo už v minulém volebním období, kdy byly síly ve sněmovně opačné.