Některá města mění postoj k hazardu. Jeho povolení má zalepit propady v příjmech

Události: Postoj radnic k hazardu mění propad v příjmech obcí (zdroj: ČT24)

Počet měst a obcí, které na svém území zakazují provoz výherních automatů, se podle statistik ministerstva financí snížil čtyřikrát v porovnání s dobou před epidemií. Aktuálně jich je 109. I kvůli napjatým rozpočtům některé radnice od úplného zákazu technických her upouštějí. Automaty se vrátily třeba do Českého Krumlova, kladenská radnice zase zrušila už schválený zákaz, který měl začít platit letos. K městům, kde plošný zákaz automatů platí, se naopak nově přidalo Ústí nad Labem.

Za tři týdny sesbírali odpůrci hazardu v Kladně pod petici zhruba tisícovku podpisů. K vypsání referenda jich ale potřebují minimálně pět a půl tisíce. „Aby jednou provždy mohli občané rozhodnout, zda herny mají skončit v Kladně definitivně,“ okomentovala snahu členka přípravného výboru referenda a tamní zastupitelka Anna Gamanová (Kladeňáci). V Kladně teď funguje celkem dvanáct heren. Organizátorům petice vadí především to, že řada z nich je v bezprostřední blízkosti škol.

„Ještě v roce 2017 mohl být hazard provozován na více jak 130 místech. To je důkaz, že to s regulací myslíme vážně. Hazard skutečně není problém Kladeňáků,“ uvedl primátor města Milan Volf (VPK). Snížením nahradilo kladenské zastupitelstvo vyhlášku, která měla letos hazard ve městě ukončit úplně. Referendum radniční většina už v prosinci zamítla.

„Prohibice historicky nikdy nic nevyřešila, jen odsunula zakázanou oblast do šedé zóny, kde neplatí žádná pravidla. Přitom tato oblast přináší do městského rozpočtu desítky milionů korun ročně,“ objasnil stanovisko vedení města Volf.

Podle některých zastupitelů by ale peníze neměly být hlavním argumentem. „Město z toho má nějakých 58 milionů. A dokonce v loňském roce rozpočet skončil přebytkem 225 milionů. Takže nevidíme důvod, proč by bylo potřeba ty příjmy z hazardu mít,“ přiblížil zmocněnec přípravného výboru pro referendum a zastupitel města Petr Soudek (TOP 09).

I vedení Chomutova krouží okolo zákazu hazardu

Povolení hazardu je tématem také v Chomutově. Příjmem z kasin chtělo vedení města snížit stomilionový schodek způsobený pandemií. „Nepřáli bychom si to v sídlištích a v hustě obydlených částech města ani v rozšířeném centru města,“ řekl v listopadu loňského roku chomutovský primátor Marek Hrabáč (ANO).

Po dvou týdnech ale zastupitelstvo kasina zase zakázalo. „Koalice, která si prosadila znovuzavedení hazardu do města, došla k závěru, že takto politické body nezíská, a uvědomila si, že volby se blíží,“ okomentoval chomutovský zastupitel Jaroslav Zahrádka (ODS).

Úplný zákaz automatů platí od letoška i v Praze. Terminály mají z hlavního města mizet postupně během následujících tří let.