Nejvyšší soud nařídil znovu otevřít kauzu exšéfa Transgasu

Nejvyšší soud nařídil znovu otevřít kauzu údajné zpronevěry, jíž se podle obžaloby dopustil někdejší šéf státního podniku ČPP Transgas Jan Švábenický spolu s Michalem Andronikovem ze společnosti European Business Consulting (EBC). Pražské soudy oba muže zprostily obžaloby. Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž ale podal dovolání, kterému Nejvyšší soud vyhověl.

„Ztotožnil se s námitkami nejvyššího státního zástupce, že soudy řádně nezjistily výši způsobené škody a neprovedly důkazy, které se ke zjištění škody měly vztahovat,“ řekl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Švábenický si už dříve vyslechl pětiletý trest za zpronevěru z doby, kdy likvidoval státní podnik Potraviny Středočeský kraj. V kauze Transgasu, kde šlo o údajnou zpronevěru 14,5 milionu korun, pro něj státní zástupce žádal souhrnný trest 6,5 roku a zákaz vykonávat činnost ředitele státního podniku. Pro Andronikova požadoval pětileté vězení.

Šéf Transgasu podle obžaloby nechal proplatit firmě EBC odměny na základě mandátní smlouvy a smlouvy o obstarání obchodní záležitosti. Kontrakty uzavřel bezprostředně po svém nástupu do funkce ředitele v červenci 2012.

Podle obžaloby byla část vyplacené odměny nepřiměřená tomu, jaké služby firma Transgasu poskytla, protože šlo o pouhý administrativní úkon při převodu areálu mezi dvěma státními podniky. Další fakturované služby pak podle státního zástupce nebyly potřebné a Švábenický si je byl schopný zajistit sám.

Švábenický se hájil tím, že firma EBC odvedla pro Transgas práci, a odměna jí tak náležela. Advokát Andronikova už dříve řekl, že neexistují důkazy o tom, že by se muži spolu jakkoliv dohodli na zpronevěře peněz.

Pražský městský soud původně oba muže shledal vinnými, do případu se ale poté vložil odvolací vrchní soud a nařídil podrobnější dokazování. Vyžádaný posudek znaleckého ústavu vyzněl tak, že kvůli nedostatku podkladů nelze prokázat jakoukoliv škodu, natož její konkrétní výši, což vedlo ke zproštění obžaloby.

Po zásahu Nejvyššího soudu kauzu znovu projedná městský soud. Podle databáze InfoSoud svolal jednání na 25. až 27. července.