Nejstarší český klášter se dočká rekonstrukce

Události: Oprava kláštera svatého Jiří (zdroj: ČT24)

Vatikán odsouhlasil rekonstrukci Jiřského kláštera v areálu Pražského hradu. Jedná se o nejstarší český klášter, prezident Petr Pavel jej označil za jednu z nejcennějších památek. Podle plánů tam má být trvale vystavený svatovítský poklad. Klášter spadá pod pražské arcibiskupství, investorem projektu je společnost KKCG miliardáře Karla Komárka.

Nenápadná budova za svatovítskou katedrálou je roky prázdná. Elektřina funguje pouze v některých jejích částech, do podzemních prostor se musí s baterkami. „Je to celé plesnivé. Dokonce to můžeme i cítit. Přes sklo vidíme samotné základy jiřského kláštera,“ ukazoval mluvčí pražského arcibiskupství Jiří Prinz.

Stejným oknem pozorovali základy i návštěvníci galerie, která fungovala do roku 2012. Přímo k nim se dostanou jenom archeologové. Ale i tento prostor potřebuje opravy – nosné konstrukce totiž reziví.

„Stav archeologického areálu je velmi tristní. Celá ta konstrukce, která ho překrývá, je ve velmi špatném statickém stavu. Dnes tam není žádné vhodné mikroklima, je tam vlhko, teplo, není to nijak udržované. Takže to bude potřeba napravit,“ řekla vedoucí archeologického průzkumu Pražského hradu Jana Maříková Kubková.

Investor projektu, společnost KKCG Karla Komárka, si uvědomuje, že má před sebou dlouhou cestu. „V této chvíli začínají různé studie, zpracováváme možnosti, jak má být objekt koncipován. Musíme zhodnotit stav budovy, budeme potřebovat mnohá povolení,“ uvedla mluvčí společnosti Dana Dvořáková.

Patří k nejcennějším památkám, řekl prezident Pavel

Jedná se o nejstarší český klášter. Projekt loni v létě představoval ve Vatikánu sám pražský arcibiskup. Ke stavbě se vyjádřil i prezident Petr Pavel: „Jiřský klášter patří k našim nejcennějším památkám, ale jeho stav je bohužel velmi špatný a v areálu Hradu patří mezi poslední neobnovené stavby. Jsem rád, že dochází k řešení této situace.“

Církev získala klášter v roce 2016 od Správy pražského hradu. Do pěti let ho měla zrekonstruovat a otevřít veřejnosti. To se ale nestalo, a tak arcibiskupství platí každý rok milionovou pokutu. Už tehdy byl objekt ve velmi špatném stavu. Na potřebnou rekonstrukci chyběly církvi peníze.

„Konečně jsme získali povolení k takto významnému objektu, který stojí na samém počátku českých dějin. Je to místo, kde se rodila česká kultura,“ poznamenal mluvčí arcibiskupství Prinz.