Kriminalisté šetří podezření, že se Arcibiskupství pražské stalo obětí podvodu

Kvůli podezření, že se Arcibiskupství pražské stalo obětí podvodu s nemovitostmi, zasahovali v úterý v jeho budově i na dalších místech hlavního města kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Případ dozoruje pražské Vrchní státní zastupitelství. Nikdo zatím nebyl zadržen ani obviněn.

„Náš útvar dnešního dne (úterý) provádí úkony trestního řízení, nicméně podávání informací má vyhrazeno Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ sdělil mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej podle serveru iROZHLAS.cz a Český rozhlas Radiožurnál.

Policejní zásah v budově arcibiskupství potvrdil rozhlasu vedoucí odboru komunikace arcibiskupství Jiří Prinz. „Žádnou informaci k tomu ale nemáme a upřímně o tom vůbec nic nevím,“ komentoval.

„Ve věci se jedná se o podezření ze spáchání zločinu podvodu, Arcibiskupství pražské je v této trestní věci v postavení poškozeného,“ přiblížil pro ČT dozorující státní zástupce Jiří Pražák. Odhadovaná výše škody je nyní podle něj zcela předběžně ve výši okolo 200 milionů korun.

„V této fázi trestního řízení není nikdo v režimu zadržení a neplánujeme, že by nyní bylo zahájeno trestní stíhání nějaké osoby. Zcela obecně mohu říci, že trestná činnost souvisí s převody nemovitých věcí z vlastnictví arcibiskupství, které již proběhly,“ doplnil.