Nabrat skokově tisíce lidí nelze, řekl Řehka k rozvoji armády. Posílit má protivzdušná obrana

Události, komentáře: Třicet tisíc vojáků ve službě a deset tisíc v záloze (zdroj: ČT24)

Česká armáda hodlá posílit protivzdušnou obranu a zvýšit počet vojáků, skokově to ale nejde, řekl náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka v Událostech, komentářích. Připustil, že armáda má rezervy v technice, výzbroji i zásobách, má ale „dobré lidi“.

Řehka sdělil, že budování armády je dlouhodobá práce, protože skokově tisíce lidí nabírat nelze. „Postupně se nám daří armádu doplňovat, ale ne tak rychle, jak bychom potřebovali,“ uvedl. Armáda je podle něj zajímavý zaměstnavatel, je ale prý třeba, aby naplnila představy potenciálních nových vojáků. Nejde tak prý jen o platy, ale i o podmínky práce, například s moderní technikou. Řehka také zmínil, že úkolem armády je zlepšovat vnitřní procesy.

Vláda ve středu schválila dokument s desetiletou vizí armádního rozvoje. Největší objem peněz na modernizační projekty včetně nákupu nových letadel, vrtulníků, tanků nebo útočných vozidel půjde z rozpočtu v následujících šesti letech. Na investice včetně nových tanků nebo děl má jít až šedesát procent jejího rozpočtu. Pak se tento podíl sníží a vojáci se zaměří na to, jak novou výzbroj využít.

Rezervy v technice, dobří lidé, hodnotí Řehka

Prioritou bude i posílení protivzdušné obrany. „Není tajemství, že naše protivzdušná obrana není dnes silná stránka,“ připustil Řehka. Zdůraznil však, že ji Česko má a funguje v rámci integrovaného aliančního systému, takže ji nezajišťuje izolovaně. Podle náčelníka by potřebovala tato obrana posílit napříč Severoatlantickou aliancí.

Česká armáda podle Řehky má rezervy v technice a ve výzbroji, chybí jí také dostatečné zásoby. „Vždy, když přijde krize, tak my půjdeme a budeme pracovat a bojovat s tím, co máme a uděláme ten nejlepší výsledek. A myslím, že uděláme dobrý výsledek, protože máme dobré lidi,“ je přesvědčen.

Koncepce reaguje i na ruskou agresivní válku na Ukrajině. „Oni (Ukrajinci, pozn. red.) jsou realisté a určitě se připravují na dlouhodobý konflikt, stejně jako Rusko se jednoznačně připravuje na dlouhodobý konflikt,“ prohlásil s tím, že tato válka bohužel nemá krátké řešení. „My hodnotíme jako velmi pravděpodobné, že konflikt bude pokračovat dál,“ prohlásil.