Na Václavském náměstí v Praze se sešli lidé na podporu Ukrajiny

Na pražském Václavském náměstí se uskutečnilo shromáždění českých iniciativ podporujících Ukrajinu napadenou Ruskem. Někteří přišli s vlajkami Ukrajiny, Evropské unie nebo NATO. Akce se konala u příležitosti Dne obránců Ukrajiny. Podobná shromáždění by měla být i v dalších více než sedmdesáti městech v různých zemích.

„Chceme uctít památku padlých obránců Ukrajiny, poděkovat a podpořit ty, kteří nyní brání nejen svůj domov, ale i náš demokratický svět,“ uvedli organizátoři z iniciativy Občanský rozcestník a Hlas Ukrajiny. 

Na demonstraci vystoupila řada řečníků. Někteří z nich děkovali Česku za podporu, další vyjádřili podporu ukrajinským obráncům. Vyzývali také k tomu, aby pokračovaly dodávky zbraní na Ukrajinu. „Chceme zdůraznit, že pomáháním Ukrajině pomáháme sami sobě. Na frontě ukrajinská armáda bojuje za hodnoty celého civilizovaného světa,“ dodali organizátoři.  

Účastníci měli transparenty s hesly jako „Spojme se s EU, braňme se Kremlu“ nebo „Rusko je teroristický stát“. Zhruba po dvou hodinách utvořili účastníci kruh kolem sochy svatého Václava a provolávali hesla jako Sláva Ukrajině, děkujeme Česko či Rusko – terorista. Poté zazpívali ukrajinskou i českou hymnu.

Na místě byly také tři stánky. V jednom byla výstava válečných fotografií, druhý byl reklamním stánkem Evropské unie a ve třetím se prodávala trička. Výtěžek půjde na sbírku, ze které se nakupují zbraně pro Ukrajinu. Pomoci by měl i prodej vlajek a odznaků.

„My jsme tady proto, že chceme ukázat, že Evropská unie podporuje Ukrajinu,“ řekl předseda spolku Pulse of Europe Tomáš Pešinský.

Mluvčí ukrajinského velvyslanectví Taťjana Okopnová při této příležitosti poděkovala za peníze, které Češi, ale i cizinci posílají na účet velvyslanectví od konce února. Podle ní lidé na pomoc Ukrajině poslali už 1,338 miliardy korun. 

Ve stejnou dobu se v horní části Václavského náměstí konala rovněž akce Walk For Freedom, jejíž účastníci protestovali proti obchodování s lidmi.

Už v pondělí se na Václavském náměstí sešli lidé, kteří protestovali proti ruskému bombardování ukrajinských měst. Účastníci akce, mezi nimiž byli Češi i uprchlíci z Ukrajiny, odsoudili ruské raketové útoky a vyzvali Západ k silnější podpoře Ukrajiny.