Na čtvrtek připadá Mezinárodní den Romů, oslavy jsou opět omezené kvůli covidu

Na čtvrtek 8. dubna letos připadá Mezinárodní den Romů. Oslavy jsou opět poznamenané epidemií covidu, akce se konají on-line. Tradice Mezinárodního dne Romů sahá k roku 1971, kdy byla založena Mezinárodní romská unie a konal se i první kongres.

Mezinárodní den Romů slouží především k tomu, aby se etnikum po celém světě propojilo a lidé si připomněli společnou identitu a to, že romská kultura je součástí světové kultury, říká ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová.

Postavení romské menšiny se v průběhu let vyvíjelo také v závislosti na politickém režimu té které země. „Když to vezmeme na prostor Československa, tak bohužel česká delegace po návratu z prvního kongresu neměla šanci vycestovat na další a v roce 1973 byl Svaz cikánů a Romů státem zlikvidovaný,“ přibližuje Horváthová.

Komunistický režim podobné aktivity udusil, v jeho zájmu byla asimilace Romů a vytvoření společnosti bez rozdílů. „Dnes jsme svědky emancipace Romů ve svobodné společnosti, bojují s různými nedostatky i diskriminací, ale žijí ve svobodné zemi, podmínky tady jsou,“ myslí si ředitelka.

V jiných evropských zemích, které neprošly komunistickou diktaturou, je podle ní sebevědomí romského obyvatelstva lepší. Například ve vzdělání ale takové rozdíly nevidí.

Ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová o Mezinárodním dni Romů (zdroj: ČT24)

Oslavy a covid

„Oslavy dne Romů začaly v roce 2001, kdy to téma zvedla pražská asociace školáků a studentů a oslavy se začaly rozšiřovat. Před lockdownem jsme měli tady v Brně celý týden romské kultury, kdy se všechny organizace spojily ve společných oslavách,“ přibližuje Horváthová.

Například romské děti nyní kvůli opatřením spojeným s epidemií koronaviru zůstávají mimo vzdělávací systém. „Je to problém, jehož důsledky teprve uvidíme, zejména sociálně vyloučené děti tím trpí, jejich připojení k internetu a na školní výuku je špatné.“

U příležitosti Mezinárodního dne Romů bude také koncert České filharmonie. Začne ve 20:15 v pražské La Fabrice pod názvem Kamav tut (Miluji tě). Vystoupí zpěvačka a sbormistryně Ida Kelarová se svou kapelou Jazz Famelija a dětský pěvecký sbor Čhavorenge spolu s hudebníky České filharmonie a České studentské filharmonie.

Hosty večera budou také mladí romští umělci klavírista Radek Bagár, kytarista Milan Angelo Novák a taneční skupina Salut Roma. Koncert v přímém přenosu vysílá Česká televize na programu ČT art.

Mezinárodní den Romů se slaví od roku 1990. Připomíná první mezinárodní setkání romských představitelů, které se konalo 8. dubna 1971 nedaleko Londýna. V dalších dnech se pak uskutečnil první romský kongres, na němž vznikla Mezinárodní romská unie. Účastníci ze 14 zemí včetně tehdejšího Československa na něm přijali romskou hymnu a vlajku.

Romové jsou nejpočetnější národnostní menšina v Česku. Podle poslední výroční zprávy o stavu minority jich v zemi žije téměř 262 tisíc. Představují tak přes 2,4 procenta obyvatel republiky.